matematykaszkolna.pl
abc ADAM: Znajdzie sie jakis dobry człowiek ? Rozwiąż graficznie równanie : sinx = 1 − cosx
2 maj 23:49
Marcin: rysunek
2 maj 23:51
ADAM: Marcinie, niebieski kolor to samo sinx , prawda? i takie pytanko te rownanie moge zapisac sobie tak, zeby ulatwic: sinx = − cosx + 1 tylko tak sie zastanawiam co oznacza minus przed cosinusem, bo co do 1−jedynki to oznacza ze 1 do góry ?
2 maj 23:57
Marcin: rysunekTak. Niebieski wykres to sin(x) Tak, możesz sobie narysować −cos(x)+1 a co do różnić, to przedstawiłem Ci je na rysunku emotka niebieski − cos(x) zielony − −cos(x) emotka
3 maj 00:02
ADAM: AHA Czyli tutaj chodzi o to ze równanie: sinx = 1 − cosx robie w taki sposob: rysuje wykres sinx , potem cosx odbijam na druga strone(lustrzane odbicie) i podnoszę o 1 do góry prawda? A jak bys zrobil ten przykład? : tgx − |ctgx| = 0
3 maj 00:07
Marcin: rysunekTak bym zrobił emotka
3 maj 00:11
ADAM: Cos mam watpliwosci do tego przykładu DD tgx to czerwone linie jesli linie funkcji ctgx(zielone) wezniemy w wartosc bezwzgledna |ctgx| to odbijamy te ponizej zera na góre. A jesli dodamy minus przed : −|ctgx| to odbijemy na drugą strone, czyli wydaje mi sie ze powinny byc zielone parabole pod osia X ..
3 maj 00:17
Marcin: Jak masz x−4=0, to możesz zapisać to jako x=4 tak samo jak masz tg(x)− |ctg(x)|=0, to możesz sobie to zapisać jako tg(x)=|ctg(x)|, więc ja nie rysuję −|ctg(x)|
3 maj 00:20
ADAM: Racja racja, panie Marcinie emotka ,, pomoglbys jeszcze z tym przykładem? : Naszkicuj wykres funkcji:
 π 
y = cos( 2x +

)
 3 
3 maj 00:29
Marcin:
 π 
Narysuj wykres cos(2x) i przesuń go o

w lewo emotka
 3 
3 maj 00:36
ADAM: rysunek
 1 
Czyli ze mam go 2x skrócic i przesunac o

pi w lewo prawda?
 3 
rysunek nie najlepszy ale chyba mniejwiecej o to chodzi co
3 maj 00:45
Marcin: Rysunku Ci nie potwierdzę, ale mniej więcej o to chodzi emotka
3 maj 00:48
ADAM: musze poprostu zrobić wykres na "kartce w kratkę" odległość 0 od π 6 kratek i potem wykres
 1 
cos(2x) przesunac o 2 kratki( co bedzie sie równało

π) chyba teraz mam racje
 3 
3 maj 00:55
Marcin: Yes emotka
3 maj 00:57
ADAM: piona!
3 maj 00:58
Marcin: Pjona! emotka
3 maj 01:00