? Rozwiąż graficznie równanie :
sinx = 1 − cosx
sinx = − cosx + 1
tylko tak sie zastanawiam co oznacza minus przed cosinusem, bo co do 1−jedynki to oznacza ze 1
do góry ?
Tak. Niebieski wykres to sin(x)
Tak, możesz sobie narysować −cos(x)+1
a co do różnić, to przedstawiłem Ci je na rysunku
niebieski − cos(x)
zielony − −cos(x)
Czyli tutaj chodzi o to ze równanie: sinx = 1 − cosx robie w taki sposob:
rysuje wykres sinx , potem cosx odbijam na druga strone(lustrzane odbicie) i podnoszę o 1 do
góry prawda?
A jak bys zrobil ten przykład? :
tgx − |ctgx| = 0
Tak bym zrobił
DD
tgx to czerwone linie
jesli linie funkcji ctgx(zielone) wezniemy w wartosc bezwzgledna |ctgx| to odbijamy te ponizej
zera na góre. A jesli dodamy minus przed : −|ctgx| to odbijemy na drugą strone, czyli
wydaje mi sie ze powinny byc zielone parabole pod osia X ..

,, pomoglbys jeszcze z tym przykładem? :
Naszkicuj wykres funkcji:
| π | ||
y = cos( 2x + | ) | |
| 3 |
| π | ||
Narysuj wykres cos(2x) i przesuń go o | w lewo ![]() | |
| 3 |

| 1 | ||
Czyli ze mam go 2x skrócic i przesunac o | pi w lewo prawda? | |
| 3 |
| 1 | ||
cos(2x) przesunac o 2 kratki( co bedzie sie równało | π) chyba teraz mam racje | |
| 3 |