Funkcja kwadratowa - właściwości
Keep Calm :) : Hej

We wspólnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres funkcji kwadratowej oraz wykres funkcji
liniowej g; następnie na podstawie wykresów podaj zbiór rozwiązań równania f(x) = g(x), jeśli:
| | 1 | |
a) f(x)= |
| x2, g(x) = 1 |
| | 4 | |
1) Tabelka do funkcji f(x)
x − 4 − 2 0 2 4
y 4 1 0 1 4
Tak?

g(x), to wiadomo, linia prosta, funkcja stała.
| | 1 | |
2) Moje pytanie, mam przyrównać algebraicznie obie funkcje? Tzn. |
| x2 = 1 ? |
| | 4 | |
Dziękuję za pomoc

.
PS. Narysowałabym chętnie wykres, ale wychodzą mi tutaj malusie kratki

.
2 maj 23:13
ICSP: Masz równanie z niewiadomą x. Wystarczy je rozwiązać.
2 maj 23:17
Keep Calm :) : Czyli tak jak mówię

. I nanieść obie funkcje na wykres. Tyle?
2 maj 23:19
Keep Calm :) : x
2 = 1 * 4
x
2 = 4
x = 2 lub x = − 2
2 maj 23:21
Keep Calm :) : Czyli x należy do <2, + nieskończoność) plus ( − nieskończoność, − 2)
2 maj 23:23
ICSP: A skąd takie przedziały ?
Zbiór masz podany na tacy :
"x = 2 lub x = −2"
Wystarczy to zapisać w "języku zbiorów"
2 maj 23:25
5-latek: POza tym ze przedzial napisany zle to NIE
2 maj 23:25
Marcin:
2 maj 23:27
Keep Calm :) : Okej, dziękuję

. To teraz narysuję do zeszytu wykres i biorę się za resztę przykładów

.
2 maj 23:28
Keep Calm :) : Jak powiększacie te kratki na rysunkach?
2 maj 23:28
Marcin: Kliknij raz, a później ustaw wielkość kratek
2 maj 23:29
ICSP: Podaj jeszcze ten zbiór.
2 maj 23:29
Keep Calm :) : x należy do {−2,2}
2 maj 23:31
Keep Calm :) : Marcin, ale gdzie?
2 maj 23:33
Marcin: Tym szarym co się pokazuje po pierwszym kliknięciu

musisz troszkę odjechać myszką
2 maj 23:35
Keep Calm :) : Aha, więc to jest do tego

.
2 maj 23:37