We wspólnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres funkcji kwadratowej oraz wykres funkcji
liniowej g; następnie na podstawie wykresów podaj zbiór rozwiązań równania f(x) = g(x), jeśli:
| 1 | ||
a) f(x)= | x2, g(x) = 1 | |
| 4 |
g(x), to wiadomo, linia prosta, funkcja stała.
| 1 | ||
2) Moje pytanie, mam przyrównać algebraicznie obie funkcje? Tzn. | x2 = 1 ? | |
| 4 |
.
PS. Narysowałabym chętnie wykres, ale wychodzą mi tutaj malusie kratki
.
jak klikniesz na kratke z ukladem to rozjedz troche myszka (dostaniesz wiekszse kratki
Odcztaj xy z wykresu
Algebraicznie to tak jak piszsesz
a algebraicznie to przyrównujesz funkcje
| 1 | |
x2=1 | |
| 4 |