Prosze o pomoc
Julka ;) :) ;*: Naszkicuj wykres | x2−9|−2x
i blagam niech mi tos to wytlumaczy na tym przykladzie co dlaczego jak i pokolei co BLAGAM
2 maj 22:42
Julka ;) :) ;*: jak cos tam jest funkcja f(x)
2 maj 22:51
Julka ;) :) ;*: POMOCY.........
2 maj 23:00
5-latek: Badasz kiedy wyrazenie x2−9 jest nieujemne a kiedy ujemne
to teraz x2−9>=0 to (x+3)(x−3)>=0 to x nalezy (−oo,−3>U<3, +oo)
to wobec tego |x2−9| =x2−9 dla tych przedzialow
Wiec dla tych przedzialow wzor funkcji bedzie nastepujacy po opuszczeniu wartosci bezwzglednej
f(x)= x2−9−2x i rysujesz ta parabole ale tylko w tych przedzialach (reszte wymazujesz.
Teaz badamy kiedy to wyrazenie x2−9 jest ujemne czyli x2−9<0 a to juz powinnismy wiedziwc
ze bedzie mniejsze od 0 w przedziale x nalezy (3,3)
Wobec tego |x2−9| =−(x2−9)= −x2+9= 9−x2 zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej ze
|x|=−x dla x<0 zmieniamy znak na przeciwny opuszcazajac wartosc bezwzgledna
WObec tego dla tego przedzialu xnalezy (−3,3) nasz wzor funkcji bedzie nastepujacy
f(x)= 9−x2−2x wiec narysuj ta parable ale tylko te jej czesz w tym przedziale .
Masz narysowany caly wykres tej funkcji
2 maj 23:01
Julka ;) :) ;*: Jestes mega kochany jak to mowia masz cos przed nosem a szukasz dookola
2 maj 23:04
5-latek:

Taki powinien wyjsc wykres
2 maj 23:08
5-latek: Na zdrowie
2 maj 23:10