Mediana
Kaziu : W tabelce zebrano informacje na temat liczby książek przeczytanych w ostatnim kwartale
przez uczniów klasy IIa pewnego liceum
Liczba książek 0 1 2 3 4 7
liczba wskazań 4 10 6 4 3 1
Ile wynosi mediana tego zestawu ?
2 maj 22:17
f: Mediana to liczba w połowie(jak uporządkujemy ciąg rosnąco) od której połowa pozostałych
wartości jest większa a połowa mniejsza:
czyli szukamy liczby po środku ciągu:
(4 zera)(10 jedynek) (6 dwójek) itd.
0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 ...
wszystkich wartości jest: 4 + 10 + 6 + 4 + 3 + 1 = 28
więc środek jest pomiędzy 13 a 14 elementem (numerując od 0) (w takim przypadku bierzemy
średnią arytmetyczną 13 i 14 wyrazu).
gdyby zapisać sumy skumulowane: (indeksy od których zaczynają się liczby w ciągu)
0 1 2 3 4 7
0 4 14 20 24 27
to zobaczymy, że środek jest na granicy 1 i 2 (pierwsza dwójka ma indeks 14)
czyli mediana = (1 + 2 )/ 2 = 1,5
3 maj 08:27