matma
MatmalO: (x2+3x+2)(x2−3x+2) =
jak to sprytnie rozwiązac?
2 maj 21:56
ICSP: Sprytnie tzn ?
2 maj 21:57
MatmalO: w szybki sposób, nie wymnażając wyrazu po wyrazie
2 maj 21:59
Radek: Oblicz pierwiastki z pierwszego i drugiego nawiasu
2 maj 22:00
Radek: (x−1)(x+5)(x−3)=0
x−1=0 ⇔ x=1
x+5=0 ⇔ x=−5
x−3=0 ⇔x=3
Zrób podobnie
2 maj 22:01
MatmalO: aaa, no tak, dzieki!
2 maj 22:01
Tyrmand: to jest wzór skróconego mnożenia a2−b2
2 maj 22:01
Tyrmand: chyba że to jest równanie...
2 maj 22:02
ICSP: a ja nadal nie wiem co trzeba było zrobić
2 maj 22:03
5-latek: co i tak sprowadza sie do tego ze musi potem napisac wielomian 4 stopnia bo nie napisal ze to
=0
Do tego prowadza skroty myslowe
2 maj 22:03
MatmalO: mozna to rozwiązać szybko tak:
(x2+3x+2)(x2−3x+2)= (x+2)(x+1)(x−2)(x−1)= (x2−4)(x2−1)=x4−5x+4
2 maj 22:11
Tyrmand: albo:
(x2+3x+2)(x2−3x+2)= (x2+2+3x)(x2+2−3x)=(x2+2)2−(3x)2
2 maj 22:14