funkcja f(x)=( x2 +16)(x+2)^ 2 wartość 0 przyjmuje dla argumentu
arianne: funkcja f(x)=( x2 +16)(x+2) 2 wartość 0 przyjmuje dla argumentu
2 maj 21:45
5-latek: (x2+16)(x+2)2=0 i rozwiaza to rownanie
2 maj 21:47
arianne: (x−4)(x+4)(x2 + 4x + 4) = 0
2 maj 21:54
arianne: z trzeciego nawiasu należy obliczyć deltę?
2 maj 21:54
5-latek: x2+16 to nie jest to samo co x2−16
czy x2+16=0 ma rozwiazanie w liczbach rzeczywistych ?
jesli nie widzisz dla jakiego x wyrazenie (x+2)2=0 to licz delte i miejsce zerowe
Wiec popraw rozwiazanie
2 maj 21:58
fx: Albo zauważyć od razu, że x2+4x+4 = x2 + 2*2*x + 22 = (x+2)2
2 maj 22:04
arianne: racja, machnęłam się

a więc funkcja przyjmuje wartość 0 dla argumentu −2, bo z x
2 + 16 = 0
wynika sprzeczność.
2 maj 22:17
5-latek: 
2 maj 22:22