ciag zbiezny
lady: oblicz granicę ciagu o wyrazie ogólnym a
n, jeśli:
2 maj 21:18
sushi_ gg6397228:
najpierw policz licznik (wzorek skróconego mnozenia)
potem podziel licznik i mianownik przez najwieksza liczbe
2 maj 21:21
lady: a jak to bedzie wyglądać z tą n do kwadratu?
2 maj 21:23
sushi_ gg6397228:
to sie kłaniają wzory z liceum
(2n)2= (22)n=....n
2 maj 21:26
lady: 4n
2 maj 21:29
sushi_ gg6397228:
wiec uzupełniamy licznik
2 maj 21:30
3 maj 06:10
Janek191:
| | ( 2n +1)2 | | (2n)2 + 2*2n*1 + 12 | |
an = |
| = |
| = |
| | 4n + 2n | | 4n + 2n | |
| | 22n + 2*2n + 1 | | (22)n + 2*2n + 1 | |
= |
| = |
| = |
| | 4n + 2n | | 4n + 2n | |
| | 4n + 2*2n + 1 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez 4n ) = |
| | 4n + 2n | |
więc
| | 1 + 2*0 + 0 | |
lim an = |
| = 1 |
| | 1 + 0 | |
n→
∞
3 maj 06:52