matura
zawodus: Matura to bzdura v2
Zadanie 1 (4 pkt)
W trójkącie ABC dwusieczna kąta BCA przecięła bok AB w punkcie D. Długość odcinka |AD|=1,
|DB|=2 oraz |<BCA|=60o. Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
Zadanie 2 (3 pkt)
Znajdź liczbę trzycyfrową (x,y,z) podzielną przez 45 wiedząc, że ciąg (x,y,z) jest ciągiem
arytmetycznym.
Zadanie 3 (5 pkt)
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB|=|BC|, A=(0,0), B=(−3,5). Środkowe
poprowadzone z punktu A i B są wzajemnie prostopadłe. Oblicz pole trójkąta ABC.
2 maj 21:03
Marcin: 2.
135, 630, 765

Chyba tyle
2 maj 21:08
Maslanek: 2. Można by rozpatrzyć parę przykładów (chyba najbezpieczniej):
Oczywiście x,y,z∊{1,2,...,9}
2y=x+z
x+y+z=9
z=5
2y=x+z
x+y+z=18
z=5
2y=x+z
x+y+z=27 (ten nie zajdzie)
z=5
2y=x+z
x+y+z=9 (ten nie zajdzie)
z=0
2y=x+z
x+y+z=18
z=0
2y=x+z
x+y+z=27 (ten nie zajdzie)
z=0
2 maj 21:23
zawodus: Wszystkie wypisałeś?
2 maj 21:23
zawodus: Maślanek ty jesteś maturzystą?
2 maj 21:24
Tyrmand: mi wyszło w 2. to samo co Marcinowi
2 maj 21:36
Maslanek: Nie wiem

Nie wiem, co miałbym zgubić

Nie jestem

Ale fajne zadanko
2 maj 21:39
Tyrmand: a te środkowe chyba nie mogą być prostopadłe, nie?
2 maj 21:45
Maslanek: Mogą. Są poprowadzone z wierzchołków podstawy, więc jeżlei ramiona są wystarczająco długie, to
raczej to możliwe
2 maj 21:55
Tyrmand: z tym że wg treści wierzchołkami są nie A i B, lecz A i C
2 maj 22:00
cash18: Czy tylko mi wyszedł t. rownoboczny w 1?
2 maj 22:03
cash18: Poprawka prostokątny*
2 maj 22:05
Tyrmand: mi też wyszedł prostokątny
2 maj 22:10
Tyrmand: czyli w zadaniu 3 powinno być: |AC|=|BC| ?
2 maj 22:11
cash18: No też się tak zastanawiam bo jeżeli byłoby jak w treści to można z rys odczytać
2 maj 22:15
Marcin: Nic z rysunku nie można odczytać
2 maj 22:17
cash18: Pierwotnie dało się, ale że zmienionymi założeniami już nie można
2 maj 22:25
cash18: Choć działało to tylko w 1 przypadku, zwracam honor
2 maj 22:28
zawodus: W zadaniu trzecim literówka

Powinno być
|AC|=|BC|
3 maj 10:19