tryg
Kaja: Zbadaj parzystość funkcji:
a) y = 3xcosx − tg2x
2 maj 20:57
Maslanek: Niech f(x)=3xcosx−tg2x
1) Zbadaj dziedzinę, czy jest symetryczna względem osi OY
2) Jeśli tak, to badamy f(−x)
2 maj 20:58
Piotr 10: f(x)= f( − x)
2 maj 20:59
Piotr 10: Trzeba tez wiedziec
ze cos(−x)=cosx oraz −tg(x)= tg(−x)
2 maj 21:01
Kaja: Maslanek tylko ze ja nie wiem jak zbadac te dziedzine, nie wiem od czego zaczac, chce na tym
przykladzie zrozumiec tego typu zadania .. .
2 maj 21:02
Kaja: Pomoze ktos
2 maj 21:19
Kaja: Jak tam, moge liczyc na pomoc?
2 maj 22:26
Kaja: wytlumaczy mi ktos jak to sie rozwiazuje?
2 maj 23:45
Kaja: proszę o pomoc
3 maj 00:09
Maslanek: Dziedzina − zbiór "x" dla których wyrażenie ma sens
np. Jeżeli f(x)=tg x
to D={x: x≠0}
A co jeżeli y=3xcosx−tg2x?
3 maj 00:37
Kaja: y=3xcosx−tg2x
napewno cos bedzie z iksem przed cos i z 2*iksem przed tg, ale nie wiem co..... nie rozumiem
| | 1 | |
akurat w przykładzie g(x) = |
| wiem co jest dziedzina , ale trygonometrii nie zbyt |
| | x | |
rozumiem
3 maj 01:36
Kaja: ?
3 maj 01:59