TRYGONOMETRIA
SŁABY: Witam! MAM problem z rozwiązaniem zadan z trygonometrii:
1. Znajdz dziedzine , zbiór wartości oraz okres funkcji
a) y = 3sin2x
b) y = 2 − |cosx|
| | cosx | |
c) y = 2cos2x + ( |
| )2 |
| | ctgx | |
2 maj 20:35
SŁABY: ?
2 maj 20:40
Maslanek: Dziedzinę możesz sam wyznaczyć akurat. Wtedy pogadamy
2 maj 20:43
SŁABY: A dziedzina to chyba : D = R
2 maj 20:51
SŁABY: ?
2 maj 20:55
SŁABY: ?
2 maj 21:01
SŁABY: Bardzo prosze o pomoc, nie rozumiem jak to zrobic
2 maj 21:07
SŁABY: wytłumaczy mi to ktoś
2 maj 21:57
loitzl9006:
a) D = R zgadza się
zbiór wartości będzie taki: y ∊ <−3 ; 3>. On zależy od tego co jest przed sinusem. zbiór
wartości zwykłego sinusa tj. y=sin(x) (albo y=sin(2x)) to <−1; 1>, a ta 3 przed sinusem
powoduje że tam gdzie zwykła funkcja przyjmuje wartości 1 i −1, to ta przyjmuje odpowiednio 3
i −3. Stąd taki zbiór wartości.
okres funkcji będzie równy π. Okres zwykłego sinusa (zwykłego czyli z samym x w argumencie) to
2π. Dlaczego 2π ? Spójrz na wykres funkcji y=sin(x). Ona jest złożona z takich powtarzających
się fal. Okres funkcji to jedna taka pełna fala. Od x=0 do x=2π, jak nietrudno zauważyć. Zatem
długość przedziału jest równa 2π czyli okres funkcji y=sin(x) to 2π. Okres funkcji nie zależy
od tego co stoi przed sinusem (to odpowiada tylko za wysokość górek), on zależy tylko od tego
co jest w argumencie (w nawiasie). My mamy y=3sin(2x) czyli co? wartość funkcji zmienia się 2
razy szybciej, więc cała ta fala będzie 2 razy krótsza. Więc okres funkcji y=3sin(2x) jest 2
razy krótszy od y=sin(x), czyli będzie równy π.
b) D = R, zbiór wartości to <1; 2>. Dlaczego ? funkcja y=2−|cos(x)| powstaje z funkcji
y
1=cos(x) (której zbiór wartości to <−1; 1>) potem z tego robimy y
2=|cos(x)| czyli odbijamy
do góry to co pod osią x, zbiór wartości takiej funkcji to <0; 1>, potem robimy y
3=−|cos(x)|
czyli odbicie lustrzane wykresu y
2 względem osi x−sów (zb. wart. y
3 to <−1; 0>) i wreszcie z
y
3 dochodzimy do y=−|cos(x)|+2 poprzez przesunięcie wykresu y
3 dwie jednostki do góry. zbiór
wartości funkcji y to <1; 2>.
co do okresu funkcji, to radzę narysować sobie te przekształcenia y
1 → y
2 → y
3 → y.
Zauważysz wtedy, że funkcja y składa się z takich dołków (paraboli−szlaczków → wspomnienie z
podstawówki). okres to jedna taka parabolka. Czyli okres będzie wynosił π.
c) Dziedzina: w mianowniku masz ctg(x), który nie może być zerem. zatem uwzględniając to, że
| | cos(x) | |
ctg(x)= |
| mamy dwa warunki: |
| | sin(x) | |
sin(x)≠0 oraz cos(x)≠0
co do zbioru wartości, to trzeba przekształcić nieco wzór funkcji. Na początek wykorzystajmy
| | cos(x) | | cos(x) | | sin(x) | |
to, że |
| = |
| = cos(x) * |
| = sin(x) |
| | ctg(x) | | cos(x)sin(x) | | cos(x) | |
Czyli wzór funkcji można przedstawić jako
y=2cos
2(x)+sin
2(x)=cos
2(x)+sin
2(x)+cos
2(x)=1+cos
2(x)
po drodze wykorzystałem jedynkę trygonometryczną
zauważ, że takie coś jak cos
2(x) przyjmuje wartości z zakresu <0;1> (pomyśl dlaczego ?) i jak
do tego dodamy 1 to się okaże że zbiór wartości to <1;2>
co do okresu funkcji, to tutaj ta 1 we wzorze 1+cos
2(x) nie ma znaczenia. tylko cos
2(x) ma
znaczenie. zobacz −> dla argumentu x=0 takie coś jak cos
2(x) przyjmuje wartość 1. dla jakiego
kolejnego iksa wartość wyrażenia cos
2(x) będzie znowu równa 1 ? dla x=π. Co prawda cosπ=−1,
ale taki cosinus podniesiony do kwadratu da +1. I tutaj okres funkcji z zadania będzie równy
moim zdaniem π.
2 maj 23:02
loitzl9006:
poprawka do zbioru wartości −> będzie (1; 2) a nie <1; 2> , przecież (zgodnie z dziedziną) nie
może być sin(x)=0 ani cos(x)=0.
2 maj 23:09
loitzl9006:
poprawka do przykładu c) oczywiście
2 maj 23:09
SŁABY: loitzl9006 , bardzo bardzo dziekuje, teraz mniejwiecej juz to rozumiem, przynajmniej podpuunkt
a , ale mysle ze zaraz zapoznam sie lepiej z b i c, co do przykładu c:
na pewno dobrze zrobiles te rownanie:
y=2cos
2(x)+sin
2(x)=cos
2(x)+sin
2(x)+cos
2(x)=1+cos
2(x)
gdze zniklad ta 2 z samego poczatku przy 2cos
2(x)
2 maj 23:15
loitzl9006:
zamieniłem 2cos2(x) na cos2(x)+cos2(x), a to tylko po to, aby skorzystać później z jedynki
tryg.
2 maj 23:18
Julaaa: loitzl9006 , mam jeszcze pytanko co do przykladu c:
co robi to ze cos
2 ze cos jest do kwadratu

to ma jakis wplyw na okres, zbior wartosci czy
cos
2 maj 23:41
loitzl9006:
no ten cos(x) to jest jakaś liczba (dodatnia bądź ujemna, z zakresu od −1 do 1). Jak jest
cosinus podniesiemy do kwadratu, czyli będzie cos(x) * cos(x) albo inaczej cos2(x) to takie
coś nie może już przyjmować ujemnych wartości. Dlaczego? Jeżeli cos(x) jest dodatni, to
wiadomo że cos2(x) też dodatni. Jeżeli nawet cos(x) byłby ujemny, to iloczyn cos(x)*cos(x)
już będzie dodatni (dwie ujemne liczby pomnożone przez siebie dają dodatni wynik, (−) * (−) =
(+) ) także jakiś tam wpływ na zbiór wartości ma (nie przyjmuje ujemnych) jak i na okres
(trochę zmienia się kształt wykresu, trzeba to wziąć na wyobraźnię, coś tam narysować itp)
2 maj 23:51
Julaaa: PodpowiesZ?
2 maj 23:51
Julaaa: Dziękuję

!
2 maj 23:53