Ciąg
Juliusz : Suma sześciu początkowych wyrazów malejącego ciagu geometrycznego jest 72 razy większa od sumy
trzech kolejnych jego wyrazów. Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego jeżeli iloczyn
drugiego i czwartego wyrazu jest równy 4.
2 maj 20:26
Juliusz : dochodze do momentu 1−g6=72(g6−g3) i nie potrafie dokonczyc
2 maj 20:28
Juliusz : wie ktoś jak to rozwiązać ?
2 maj 20:49
kasia: 73q
6 −72q
3 −1=0 i robisz podstawienie, że q
3=t
2 maj 20:58
Dziadek Mróz:
a
n = a
1q
n − 1
| ⎧ | a1 1 − q61 − q = 72a1 1 − q41 − q | |
| ⎩ | a1qa1q3 = 4 |
|
| ⎧ | a1 1 − q61 − q = 72a1 1 − q41 − q | |
| ⎩ | a12q4 = 4 |
|
...
2 maj 21:01
Janek191:
S
6 = 72*( a
7 + a
8 + a
9)
a
2*a
4 = 4
| | 1 − q6 | |
a1* |
| = 72*( a1*q6 + a1*q7 + a1*q8) / : a1 |
| | 1 − q | |
| 1 − q6 | |
| = 72*( q6 + q7 + q8) / *( 1 − q) |
| 1 − q | |
1 − q
6 = 72*( q
6 + q
7 + q
8 − q
7 − q
8 − q
9)
1 − q
6 = 72*( q
6 − q
9)
72 q
9 − 73 q
6 + 1 = 0 t = q
3
72 t
3 − 73 t
2 + 1 = 0
t = 1
(72 t
3 − 73 t
2 + 1) : ( t − 1) = 72 t
2 − t − 1
−72 t
3 + 72 t
2
−−−−−−−−−−−
− t
2 + 1
t
2 − t
−−−−−−−−−
− t + 1
t − 1
−−−−−−−
0
72 t
2 − t − 1 = 0
Δ = 1 − 4*72*(−1) = 1 + 288 = 289
√Δ = 17
| | 1 − 17 | | 1 + 17 | | 1 | |
t = |
| = − U{1}[9} lub t = |
| = |
| |
| | 144 | | 144 | | 8 | |
więc
a
2*a
4 = 4
a
1*q *a
1*q
3 = 4
a
12 *q
4 = 4
a
12 = 4*16
a
1 = 8
======
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = a1*qn −1 = 8*( |
| )n − 1 = 8*2*( |
| )n = 16*( |
| )n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 maj 21:14
Eta:
No to nieco krócej

a
2*a
4=a
32 ⇒ a
32=4 ⇒ a
3=2 v a
3= −2
S
6=72*(a
7+a
8+a
9)
| | q6−1 | | q3−1 | | q−1 | |
a1* |
| =72*a7* |
| / * |
| , a7=a1*q6 |
| | q−1 | | q−1 | | a1 | |
(q
3−1)(q
3+1)=72*q
6(q
3−1)
72q
6−q
3−1=0 , q
3=t
| | 1 | |
72t2−t−1=0 Δ... ⇒ t= |
| v t =... <0 −−− odrzucamy ,bo nie spełnia warunku |
| | 8 | |
zad
(ciąg ma być
malejący)
| | a3 | |
to a1= |
| ⇒ a1= 8 v a1=−8−−−odrzucamy ( bo ciąg ma być malejący |
| | q2 | |
2 maj 21:53