matura
zawodus: Matura to bzdura mini
Zadanie 1 (3 pkt)
Wykaż, że wielomian W(x)=x
4−3 x
3+13 x
2−3 x+12 nie ma pierwiastków wymiernych.
Zadanie 2 (4 pkt)
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji określonej wzorem
f(x)=log
45(
√x2−2x+1+2x−x
2)
Zadanie 3* (3 pkt)
| | 1 | |
Wykaż, że cos36o * cos72o= |
| |
| | 4 | |
Pamiętajcie, że na maturze nie macie kalkulatorów naukowych i wolfram alpha
2 maj 20:10
aaaa:(: a wrzucasz dzisiaj jeszcze jakąś całą maturkę?

do nocnych rozkminek
2 maj 20:10
razor: zabieram się
2 maj 20:11
Trivial: Czekam na maturę nano.
2 maj 20:11
zawodus: Całej pewnie nie, bo niestety to zajmuje trochę czasu, zapewne będę wrzucał takie mini,
żebyście na bieżąco sobie coś liczyli
2 maj 20:12
zawodus: Trivial zostanę przy mini

(ze względów kulturowych

)
2 maj 20:13
bezendu:
1. to wyjęte prosto z Pazdro (x2+1)(x2−3x+12)
2 maj 20:17
zawodus: Co?

To przed chwilą sam wymyślałem

Nigdy na oczy nie widziałem Pazdro
2 maj 20:18
bezendu:
Niebieskie Pazdro zbiór arkuszy maturalnych
2 maj 20:20
bezendu:
Ja już idę bo nie wysiedzę tu ze stresu.
2 maj 20:20
Marcin: Ze stresu? Nie ma się co stresować
2 maj 20:21
bezendu:
Ja mam, bo już spać nie mogę
2 maj 20:22
zawodus: Za bardzo się przejmujesz

Liczymy zadanka, bo już następne czekają
2 maj 20:23
razor: łatwe dość te zadanka
2 maj 20:24
Marcin: Ja planuję nie iść spać z soboty na niedzielę, żeby dzień przed maturą zasnąć przed 22
2 maj 20:24
Piotr 10: 3.
| cos360*cos720 | | 4*cos360*cos720*sin360 | |
| = |
| = |
| 1 | | 4*sin360 | |
| 2*cos360*sin360*2*cos720 | | 2sin720*cos720 | |
| = |
| = |
| 4*sin360 | | 4*sin360 | |
| | sin1440 | | sin(1800 − 1440) | | sin360 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4*sin360 | | 4 * sin360 | | 4*sin360 | | 4 | |
c.n.w
2 maj 20:25
aaaa:(: w 1. też rozłożyłem tak jak bezendu i jaki komentarz do tego powinienem dodać na koniec, żeby
był max?
2 maj 20:26
kyrtap: Piotr patrzę to wszystko rozpieprza na lajcie
2 maj 20:26
Maslanek: W 1 można wykorzystać twierdzenie o pierwiastkach wymiernych po prostu.

Nie trzeba się martwić o rozkładanie
2 maj 20:28
kyrtap: nie Maslanek to nie wchodzi chyba w gre
2 maj 20:29
Piotr 10: Czemu ?
Sprawdzasz po kolei {−1;1; −2 ;2 ; −3 ; 3; −4 ; 4 ; −12 ;12}
i jestesmy w domu
2 maj 20:29
Maslanek: Czytamy polecenia
2 maj 20:30
aaaa:(: Masianek, ale z tego twierdzenia pokazujemy że nie ma pierwiastków, a to już mówi nam sam
kontekst zadania, trzeba wykazać, że jest ten wielomian zawsze dodatni
2 maj 20:30
Piotr 10: Maslanek dobrze mowi jesli sprawdzimy 10 przypadkow z ktorych wywnsioskujemy, ze W(x)≠0
to dochodzimy do konca naszego dowodu
2 maj 20:31
Maslanek: Że nie ma pierwiastków WYMIERNYCH
O pierwiastkach niewymiernych nie ma mowy w tym twierdzeniu
2 maj 20:32
aaaa:(: no skoro tak mówicie to ok, ale rozkładając ten wielomian to taki dowód też jest zupełnie
dobry, tak?
2 maj 20:32
Piotr 10: Oczywiscie
2 maj 20:33
Marcin: Jakbyś miał w treści, że masz wykazać, że nie ma pierwiastków rzeczywistych, to wtedy rozkład
byłby ok
2 maj 20:33
Maslanek: Jasne

Możemy pokazać, że wielomian nie ma żadnych pierwastków rzeczywistych, rozkładając go
na iloczyn nierozkładalnych trójmianów kwadratowych
2 maj 20:34
aaaa:(: A jaki komentarz byście napisali do tego rozkładu?

(nauczę się na blaszkę na zaś

)
2 maj 20:35
Maslanek: Jeszcze inaczej:
| | 9 | | 43 | |
x4−3x3+13x2−3x+12=x2(x2−3x+ |
| )+ |
| x2−3x+12= |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 39 | | 43 | |
=x2(x− |
| )2+(x− |
| )2+ |
| x2+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
2 maj 20:37
Marcin: Jakieś podpowiedzi co do rozkładu wielomianu, który nie ma pierwiastków rzeczywistych?
2 maj 20:37
Piotr 10: Chodzi Ci o 1 zadanie ?
2 maj 20:38
Marcin: Nie, ogólnie pytam
2 maj 20:38
Piotr 10: Szukanie wzorów skroconego mnozenia i tyle i rozbijanie tak jak tutaj 13x2 = 12x2+x2
2 maj 20:39
aaaa:(: Panowie bo ja już się gubię, nie jestem taki obeznany w matmie jak wy

ja zrobiłem to zadanie
tak:
w(x)=(x
4−3x
3+12x
2)+(x
2−3x+12)=x
2(x
2−3x+12)+(x
2−3x+12)=(x
2+1)(x
2−3x+12)
to jest dobrze tak?
2 maj 20:40
Marcin: Czyli jak zwykle. Myślałem że jest jakiś taki fajny, uniwersalny sposób
2 maj 20:41
Piotr 10: Jest dobrze. Teraz musisz przyrownac wielomian W(x)=0
I teraz x2+1=0 v x2 − 3x+12=0
I teraz wnioski do tego
2 maj 20:41
Marcin: Tak, dobrze jest
2 maj 20:41
Maslanek: Dobrze.
Zastanówmy się, kiedy W(x)=0
Wtedy (x2+1)(x2−3x+12)=0
Czyli x2+1=0 lub x2−3x+12=0
Ale zarówno 1 jak i 2 równanie nie ma rozwiązania.
Zatem nie istnieje x∊R taki, że W(x)=0. Zatem wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.
2 maj 20:42
aaaa:(: czyli x2=−1 − sprzeczność ⋁ Δ=9−48=−39
Δ<0
brak rozwiązania
2 maj 20:43
aaaa:(: o i pięknie, dzięki

warto tu z Wami być

a rozkminialiście 2? bo ja zrobiłem tak jakby
dziedzinę, ale coś średnio ją widzę hah
2 maj 20:44
Marcin: Czemu średnio ją widzisz?
2 maj 20:46
Marcin: x
2−2x+1 = (x−1)
2
2 maj 20:47
Piotr 10: Wpierw to dziedzinka, a potem
Ogólnie : funkcja logarytmiczna jest malejąca a więc najmniejsza wartosc tej funkcji będzie gdy
argument x bedzie najwiekszy
a więc:
√x2−2x+1 + 2x − x2 = g(x)
I teraz to trzeba uprościć, potem znaleźć taki 'iks'' zeby wartość g(x) była największa
2 maj 20:47
aaaa:(: Dziedzina wyszła mi taka:
| | 1−√5 | | 1+√5 | | 3−√5 | | 3−√5 | |
x∊( |
| , |
| ) ∪ x∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
skorzystałem z tego co mi dałeś Marcin

, ale nie wiem czy się nie walnąłem gdzieś
2 maj 20:48
2 maj 20:49
muflon: jak Wielomian przekształcić?
2 maj 20:51
Marcin: |x−1|+2x−x2>0, to rozwiązałeś?
2 maj 20:51
Marcin: muflon popatrz na górę, tam masz rozwiązanie
2 maj 20:52
razor: ja tam dziedziny nie ustalałem

podstawiłem to co mi wyszło żeby sprawdzić tylko
2 maj 20:52
Piotr 10: x4 − 3x3+13x2 −3x + 12 = x4 + x2 − 3x3 − 3x +12x2+12 = x2(x2+1) −
3x(x2+1)+12(x2+1)=..
2 maj 20:53
aaaa:(: tak dokładnie Marcin,
miałem dla 2 przedziałów:
x∊(−∞,1) oraz x∊<−1,+∞)
2 maj 20:53
Marcin: No ale pewnie na maturze straciłbyś punkty za brak dziedziny
2 maj 20:53
kyrtap: Marcin egzaminujący
2 maj 20:54
5-latek: Przepraszam
zawodus ze sie wcinam w temat ale nie chce zakladac nowego tematu dla
maturzystow
Matura z matematyki z 1998r(woj warszawskie )
szkoly srednie dla doroslych
nr1. Dla jakich wartosci parametru m wartosci funkcji y=(2m+1)x
2+(m−1)x+3m sa dla kazdego
rzeczywistego x mniejszse od odpowiednich wartosci funkcji y=(1−m)x+3
Zadanie nr 2.
Podstawa ostroslupa ABCDS jest kwadrat ABCD o boku a . Krawedz SD jest prostopadla do
plaszczyzny podstawy ostroslupa zas krawedz AS tworzy z plaszczyzna podstawy ostroslupa kat o
mierze alfa . Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa .
Zadanie nr 3. Ze zbioru Z={1,2,3,.....121} losujemy jedna liczbe a nastepnie z pozostalych
liczb losujemy druga liczbe . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na wylosowaniu
za drugim razem liczby parzystej .
Zadanie nr 4.
Oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trapezie rownoramiennym wiedzac ze dlugosc
promienia okregu wpisanego w ten trapez ma dlugosc
√2 zas miara kąta ostrego jest rowna 60
stopni .
Zadnie nr 5 . Bylo z pochodnych wiec w zamian wstawie takie z profilu matematyczno fizycznego
W trojkacie rownoramiennynm ABC dane sa dlugosci AC=BC=b, i miara kata ACB=x gdzie x nalezy
Z wierzcholka B przez srodek okregu opisanego na tym trojkacie poprowadzono prosta przeinajaca
prosta AC w punkcie D . Wyznacz dlugosc odcinka BD .
Mysle ze mnie nie zamordujesz za to
2 maj 20:54
Maslanek: f(x)=log
4/5(
√x2−2x+1+2x−x
2)
D={x: x
2−2x+1≥0 i
√x2−2x+1+2x−x
2>0}
D={x:
√x2−2x+1>x
2−2x}
Rozwiążmy nierówność:
√x2−2x+1>x
2−2x
|x−1|>x
2−2x
Rozpatrzmy przypadki:
1: x<1. Wtedy nierówność ma postać: x
2−x−1<0
2: x≥1. Wtedy nierówność ma postać: x
2−3x+1<0
Podaj dziedzinę, bo rozwiązanie mnie przerasta
2 maj 20:54
razor: Napisałbym uzasadnienie że w tym przypadku dziedziny ustalać nie trzeba
2 maj 20:55
kyrtap: o boże ile zadań i jeszcze lektury leżą
2 maj 20:55
aaaa:(: Masianek, u góry napisałem dziedzinę, ale nie wiem czy dobrze, bardziej czekam na korekty
2 maj 20:56
Marcin: A ja bym napisał: "A dziedzinę zostawiam dla was"
2 maj 20:56
Marcin: Skoro masz już dziedzinę. To teraz przeanalizuj to, co napisał Ci Piotrek
2 maj 20:57
kyrtap: Dzisiaj szybkie tempo z tymi zadaniami narzucacie
2 maj 20:57
Piotr 10: Ajax
2 maj 20:57
Marcin: Dzięki 5−latku!
2 maj 20:57
Maslanek: Bo wszyscy pracują
2 maj 20:58
kyrtap: 5− latek ostatni dałeś zadanie ale jedno jakieś niezrozumiałe było
2 maj 20:58
Marcin: Dobra, było miło, ale lektury na mnie czekają
2 maj 20:59
Saizou : hahah tylko ja nie liczę ?
2 maj 21:01
Piotr 10: Ja też juz nie licze
2 maj 21:01
muflon: Zawodus, masz coś jeszcze ciekawego z Wielomianów
2 maj 21:03
aaaa:(: ej Piotr jak to uprościć najlepiej?
2 maj 21:04
zawodus: 5−latek nic nie szkodzi

Ja właśnie dodałem ostatni już dzisiaj mini arkusz

− coby na noc było co robić
2 maj 21:06
aaaa:(: ktś rozkminił to 2? bo jakaś cisza
2 maj 21:22
zawodus: Wszyscy chyba myślą
2 maj 21:25
aaaa:(: haha

jak coś to mógłby ktoś napisać jak, bo nie wiem jak to rozkminić
g(x)=
√x2−2x+1 + 2x−x
2
bo jak polecę tak jak dziedzinę, to wyjdzie to samo xd
2 maj 21:30
Marcin: −x
2+2x+|x−1|= f(x)
aaaa, szukasz argumentów, dla których wartość tej funkcji jest największa.
2 maj 21:31
aaaa:(: czyli znowu na 2 przypadki, szukam xw i daje pod logarytm to?
2 maj 21:34
Marcin: yes
2 maj 21:35
Tyrmand: zawodus czy gwiazdka przy zadaniu 3. oznacza że mam się nie przejmować jak nie
wpadłem na pomysł?
2 maj 21:39
aaaa:(:
szkoda że nie potrafię tego wyliczyć xd ale dzięki ! jakby ktoś liczył może rzucić jak to robił
2 maj 21:41
kyrtap: chyba tak
2 maj 21:41
Marcin: Czego nie potrafisz wyliczyć?
2 maj 21:42
kyrtap: Marcin czytaj ekspert, matematyk
2 maj 21:43
aaaa:(: | | 1 | | 3 | |
coś mi się popsuło w zapisie, ale wyliczyłem, że xw= |
| lub xw= |
| |
| | 2 | | 2 | |
ale że mamy log4/5=x
w1 lub log4/5=w
w2 to tego trochę nie ogarniam jak to poprzekształcać
2 maj 21:44
Marcin: Ze mnie jest taki ekspert, jak z Ciebie fizyk
2 maj 21:44
Marcin: | | 5 | |
log45 |
| , tego nie potrafisz policzyć? |
| | 4 | |
2 maj 21:48
2 maj 21:49
Marcin: −x2+2x+|x−1| ⇒ −x
2+2x−x+1 ⇒ −x
2+x+1 dla x≤1
2 maj 21:54
aaaa:(: albo ja jestem jakiś głupi, albo nie mam pojęcia skąd tak, dlaczego i w ogóle
2 maj 21:58
kyrtap: Marcin wejdź na gmail
2 maj 22:03
Marcin: oh ok

aaaa, nie wiem czego nie rozumiesz. Wyznaczam po prostu współrzędne wierzchołka funkcji.
2 maj 22:05
aaaa:(: | | 1 | | 1 | | 1 | |
no tak, i wychodzi xw= |
| . A skąd się bierze to: − |
| + |
| +1 ? |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
2 maj 22:07
zombi: więc liczysz
−x
w2+x
w+1
2 maj 22:08
Marcin: | | 1 | |
Z podstawienia za x |
| , tak jak Ci świetnie pokazał zombi |
| | 2 | |
2 maj 22:10
aaaa:(: a co to za wzór jest? bo nie wiem o co chodzi,
2 maj 22:10
zombi: jeśli masz f(x) = ax
2+bx+c
to twoje
więc
f
min lub f
max = f(x
w) to podstawowe własności.
2 maj 22:17
aaaa:(: aaaaa, o matko, dzięki wielkie
| | 3 | | 1 | |
a z drugiego przypadku jak wychodzi xw= |
| to kolejna wartość= |
| |
| | 2 | | 4 | |
2 maj 22:24
aaaa:(: | | 5 | |
Marcin to jak się rozwiązuje to log4/5= |
|  ? bo szukam jakiś wzorów na log ale średnio |
| | 4 | |
2 maj 22:28
Marcin: Nie prawda.
−x
2+2x+x−1 ⇒ −x
2+3x−1
2 maj 22:29
aaaa:(: oj racja, wziąłem nie tę funkcję .
2 maj 22:31
Marcin: | | 4 | | 5 | |
( |
| )x= |
| ile to będzie?  |
| | 5 | | 4 | |
2 maj 22:32
aaaa:(: x=−1 ?
2 maj 22:34
Marcin: No i widzisz, nie było tak trudno
2 maj 22:36
aaaa:(: ale, że i co ? to koniec? xd bo ja nie jestem świadomy tego co robimy hahah
2 maj 22:37
Marcin: Tak, koniec
2 maj 22:37
aaaa:(: aaaaaaaaaaaa
| | 5 | |
log4/5 |
| = x i z definicji tak? |
| | 4 | |
2 maj 22:38
Marcin: No tak, dopiero to zrobiłeś
2 maj 22:41
aaaa:(: no tak tak,t eraz zakumałem, dzięki
2 maj 22:46
zawodus: Tyrmand dałem gwiazdkę, bo znam rozwiązanie trudniejsze zdecydowanie, a
Piotrek
zrobił je prościej
3 maj 10:21