2 maj 19:59
bezendu:
nie ma
2 maj 20:02
razor: nie ma, ale jest łatwy sposób żeby go wyprowadzić

podchodzi trochę pod kombinatorykę
mając wielokąt o n wierzchołkach chcemy się dowiedzieć ile ma przekątnych. wybieramy 2
| | | |
wierzchołki na | sposobów i tworzymy odcinki − wśród tego są wszystkie przekątne jak i |
| | |
wszystkie boki − więc odejmujemy ilość boków n
| | n(n−1) | | n(n−1) − 2n | | n(n−3) | |
− n = |
| − n = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 maj 20:05
Blue: kurcze, tylko nie miałam jeszcze kombinatoryki i nie za bardzo rozumiem ten zapis w nawiasie
2 maj 20:06
2 maj 20:08
razor: piszesz maturę i nie robiłaś jeszcze kombinatoryki?
2 maj 20:08
Saizou : można to na chłopski rozum wziąć
z jednego wierzchołka wychodzi n−1 przekątnych (bo sam do siebie nie wyjdzie)
takich wierzchołków mamy n, czyli
n(n−1), ale liczymy przekątne 2 razy (np. z wierzchołka A do B oraz z B do A ), dlatego dzielmy
przez 2
2 maj 20:09
Blue: hmmm... dzięki, ale chyba jednak będę musiała nauczyć się tego wzoru na pamięć
2 maj 20:09
Blue: Saizu Twój sposób bardziej do mnie przemawia
2 maj 20:09
Blue: *Saizou
2 maj 20:10
Blue: | | n(n−1) | | n(n−3) | |
ale to w końcu jaki jest ten wzór? |
| czy |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 maj 20:12
Piotr 10: no ten drugi , ten pierwszy to tyczy sie liczyb powitań
2 maj 20:14
2 maj 20:14
Blue: Powitań?
2 maj 20:15
2 maj 20:15
Piotr 10: tak
2 maj 20:15
zawodus: 10 osób gra w szachy w na zawodach. Każdy gra z każdym dokładnie raz. Oblicz ile partii będzie
w tym turnieju?
| | n(n−1) | |
= |
| =45  |
| | 2 | |
2 maj 20:16
Saizou :

a no tak, coś pomyliłem xd
przecież z A wychodzi n−3 przekątnych, bo nie idzie do A,B,C
przepraszam za błąd ale jak tamto pisałem byłem myślami gdzie indziej

wiec
2 maj 22:01