Ciagi
Juliusz : Dana jest funkcja f(x)= −2x+4. Uzasadnij że jeśli (xn) jest ciągiem arytmetycznym to yn=f(xn)
jest nim także.
2 maj 19:31
Trivial: sprawdź czy yn+1 = yn + R wiedząc, że xn+1 = xn + r
2 maj 19:33
Juliusz : możesz mi to rozpisać bo nie wiem jak to zrobić

?
2 maj 19:37
Trivial: Nie. Trzeba tylko podstawić do wzoru i pogrupować wyrażenia.
2 maj 19:42
Juliusz : Prośba weź to tylko podstaw do wzoru ja sobie reszte wylicze
2 maj 19:44
Trivial:
yn = −2xn+4
yn+1 = ...
yn+1 − yn = const?
2 maj 19:54
Juliusz : yn+1=−2x
n−1+4
yn+1−yn= −2x
N−1+4 −2x
n +4=8−4x
... nie wiem co dalej będzie
2 maj 20:00
Trivial: Skąd bierze się jakieś tajemnicze n−1?

Powinno być n+1. Teraz korzystasz z tego co wiesz
odnośnie ciągu x i gotowe.
2 maj 20:02
Juliusz : tak powinno być tam n−1 ale to i tak nie zmienia faktu ze nie wiem co z tym dalej zrobić
2 maj 20:09
Juliusz : pomocy !
2 maj 20:23
Juliusz : pomoże ktoś ?
2 maj 20:40