matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania trygonometryczne
gosiata:
mam do obliczenia cosx=1/2 i cosx=−1/2 w przedziale <0;2π> wiem że dla cosx=1/2
π
x=
3
π
x=−
nienależy do dziedziny
3
3π
ale jak jeszcze zaznaczyć że x=...... w miejscu na wykresie między
a 2π?
2
proszę o wytłumaczenie
2 maj 19:30
gosiata:
ktoś pomoże
?
2 maj 19:37
Janek191:
1
cos x =
2
π
π
5π
x =
lub x = 2π −
=
3
3
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
cos x = −
2
2π
4π
x =
lub x =
3
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 maj 19:44
gosiata:
dziękuje
2 maj 20:16