równanie - zadanie z treścią
Laguna: Z dwóch miast A i B wyjechały dwa pociągi. Miasta oddalone są od siebie o 540 km, a pociąg
jadący z miasta A do B wyjechał godzinę wcześniej i jechał 9 km/h wolniej niż pociąg jadący z
B do A. Oblicz z jakimi prędkościami jechały te pociągi wiedząc że w połowie drogi się minęły.
2 maj 19:08
Trivial:
v
1 = v
2 − 9
v
1(t+1) = v
2t = 270.
2 maj 19:14
Laguna: Przepraszam, ale nadal jest to dla mnie trudne do wykonania. Proszę o wytłumaczenie mi tego
3 maj 23:32
Nieuchwytny: spotkały się w połowie drogi czyli na 270km. Prędkość pierwszego = prędkości 2 pociągu −9km/h
i podstawiasz pod wzór s=v*t
3 maj 23:45
Laguna: Dzięki
4 maj 00:33