Dwumian Newtona-POMOCY!!!!!!!!!!!!!
Pearlita: Czy jest ktoś tak miły, że zechciałby wytłumaczyć mi o co chodzi z tym dwumianem Newtona?
Silnię miałam na lekcji, ale dwumian (nie wiem jakim cudem) nie

! I niestety kompletnie nie
radzę sobie z tymi zadaniami. Wiem, że jest tutaj sporo stron o tym, ale niestety żadna nie
pozwoliła mi skutecznie tego zrozumieć− chyba potrzebuję wytłumaczenia jak dziecko z
przedszkola

Nawet jeśli zrozumiem jakieś konkretne zadanie to gdy mam inne to już klapa−
nie wychodzi. Zawsze próbuję rozwiązywać tego typu zadania drzewkiem z prawdopodobieństwem,
ale wtedy wynik się różni. Nie ogarniam tego
2 maj 18:56
PW: A podręcznika nie masz?
Samo pojęcie to jeden wzór, a zastosowanie to liczenie podzbiorów. Dłużej pisałaś pytanie niż
zajęłoby spojrzenie do książki.
2 maj 19:16
Pearlita: Tak mam wzór, definicję i tak dalej, ale chodzi mi o wytłumaczenie krok po kroku na jakimś
konkretnym przykładzie, bo o ile teoria jest zrozumiała, to w praktyce zawsze coś źle mi
wychodzi. Nie wiem dlaczego akurat tego zagadnienia nie mogę zrozumieć, nie jestem jakaś tępa
z matmy.
3 maj 17:47
Bogdan:
Dwumian Newtona:
(a + b)
n =
| | | |
= | anb0 + (pierwszy wyraz rozwinięcia) |
| | |
| | | |
+ | an−1b1 + (drugi wyraz rozwinięcia) |
| | |
| | | |
+ | an−2b2 + (trzeci wyraz rozwinięcia) |
| | |
| | | |
+ | an−3b3 + (czwarty wyraz rozwinięcia) |
| | |
+ ... +
| | | |
+ | an−k+1bk−1 + (k−ty wyraz rozwinięcia) |
| | |
+ ... +
| | | |
+ | a1bn−1 + (n−ty, czyli przedostatni wyraz rozwinięcia) |
| | |
| | | |
+ | a0bn (ostatni wyraz rozwinięcia) |
| | |
Wszystkich wyrazów rozwinięcia dwumianu Newtona (a + b)
n jest n+1.
Przykład.
Trzynastym wyrazem (k = 13) rozwinięcia (x + 2
√x)
23 (n = 23) jest
| |
x11*(2(√x)12 = 4096x11*x6 = 4096x17 |
| |
3 maj 18:31
PW: Bogdan, obawiam się że za wysoko poleciałeś. Koleżanka pisze, że miała silnię, ale
dwumianu Newtona − nie. Dlatego myślę, że po prostu pytała o symbol Newtona.
3 maj 21:00
Pearlita: A coś takiego?
Na stole leżało 14 banknotów: 2 banknoty o nominale 100 zł, 2 banknoty o nominale 50 zł
i 10 banknotów o nominale 20 zł. Wiatr zdmuchnął na podłogę 5 banknotów. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że na podłodze leży dokładnie 130 zł. Odpowiedź podaj w postaci
ułamka nieskracalnego.
To zadanie maturalne z 2007 roku, nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Tzn. znalazłam klucz z
rozwiązaniem, ale nie wiem co skąd wynika

Ewentualnie jest jakaś metoda matematyczna, którą można zastąpić dwumian Newtona. Jak pisałam
wcześniej z reguły próbowałam te zadania rozwiązywać drzewkiem z prawdopodobieństwem, ale
zawsze wynik się różnił− mniej albo więcej, ale się różnił.
4 maj 14:27
PW: Na stole jest 14 banknotów, zdmuchnięto dowolne 5 spośród nich Przestrzeń zdarzeń elementarnych
Ω można więc opisać jako zbiór wszystkich 5−elementowych podzbiorów zbioru 14−elementowego.
Wobec tego
Pewne zdarzenia (już nie elementarne) zbioru Ω można opisać poprzez rozwiązania równania
(1) x
1 + x
2 + x
3 = 5,
gdzie
(2) 0 ≤ x
1 ≤ 2, 0 ≤ x
2 ≤ 2, 1 ≤ x
3 ≤ 5.
Przez x
1 oznaczyliśmy liczbę zdmuchniętych banknotów 100−złotowych, przez x
2 −0 liczbę
zdmuchniętych banknotów 50−złotowych, a przez x
3 − liczbę zdmuchniętych banknotów
20−złotowych. Ograniczenia biorą się z liczby banknotów poszczególnych nominałów oraz z liczby
wszystkich zdmuchniętych banknotów.
Na przykład rozwiązanie (2,1,2) oznacza, że zdmuchnięte zostały odpowiednio;
− dwie stuzłotówki,
− jedna pięćdziesięciozłotówka
− dwie dwudziestozłotówki.
Wypiszmy wszystkie możliwe rozwiązania:
(0,0,5), (0,1,4), (1,0,4), (1,1,3), (1,2,2), (2,1,2), (2,2,1).
Widać, że
interesujące nas zdarzenie A − sumę 130 − otrzymamy tylko dla rozwiązania
(0,1,4) (bo 1•50+4•20 = 130). Rozwiązanie takie odpowiada następującym zdarzeniom
elementarnym: "zdmuchnięto jedną z 2 pięćdziesięciozłotówek i 4 spośród 10
dwudziestozłotówek", zdarzeń takich jest
| | | |
(z każdym z 2 możliwych wyborów 50−złotówki możliwe jest wybranie jednego z | |
| | |
4−elementowych podzbiorów dziesięciu 20−złotówek).
Odpowiedź: na mocy twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa
o ile nie pomyliłem się w rachunkach.
4 maj 17:04
PW: Poprawka: pominąłem niektóre rozwiązania:
(2,0,3), (0,2,3),
− trzeba je dopisać, ale nie mają one wpływu na odpowiedź.
4 maj 17:09