Całki
Ally: Ile wynosi całka z e−x?
2 maj 18:26
Trivial: sinh(x) − cosh(x) + c.
2 maj 18:29
Ally: Nie rozumiem . Robię to przez podstawienie czy przez części?
2 maj 18:35
Trivial: Proponuję pomyśleć i odgadnąć rozwiązanie. Szukasz funkcji f(x) takiej że f'(x) = e−x.
Jeżeli nie uda się odgadnąć (w co wątpię) to podstaw u = −x.
2 maj 18:37
Dziadek Mróz:
∫e
−xdx
| ⎧ | t = −x // ddx | |
| ⎜ | ddxt = −1 // *dx | |
| ⎨ | dt = −dx |
|
| ⎩ | dx = −dt | |
∫−e
tdt = −∫e
tdt = −e
t + c = −e
−x + c
2 maj 19:23