matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziedzina i miejsce zerowe funkcji
Aneta:
Podaj dziedzine i miejsce zerwo funkcj f
2x − 10
a) f(x)=
x + 3
5 − x
b)f(x)=
3x−15
2 maj 18:14
Janek191:
Mianownik musi być ≠ 0 =================== a) Df = R \ { − 3}
2x − 10
f(x) = 0 ⇔
= 0 ⇔ x = 5
x + 3
5 − miejsce zerowe −−−−−−−−−−−−−−− b) Df = R \ { 5}
5 − x
f(x) = 0 ⇔
= 0 ⇔ x = 5 ∉ Df
3x − 15
Brak miejsc zerowych. −−−−−−−−−−−−−−−−−
2 maj 20:17