kombinatoryka
Modern: Ze zbioru liczb (1,2,...,11) wybieramy jednocześnie trzy. Na ile sposobów możemy to zrobić, aby
ich iloczyn był liczbą podzielną przez 7?
2 maj 18:05
Tyrmand: Iloczyn będzie podzielny przez 7, jeśli w iloczynie będzie się zawierała liczba, która po
rozłożeniu na czynniki pierwsze ma wśród nich 7. Z powyższego zbioru jest to tylko liczba 7.
Więc po prostu trzeba ją wybrać i jeszcze dwie inne
2 maj 18:10
Modern: Bierzemy 7−demkę i dwie inne i tu mam pytanko jeszcze do Ciebie. W odpowiedzi jest 45, więc
trzeba wybrać kombinacjami 10 nad 2. Czego nie mogę tu zastosować twierdzenia o mnożeniu?
2 maj 18:12
Modern: I drugie pytanie, jak iloczyn ma być podzielny przez 10 to analogicznie mam szukać liczby,
która po rozłożeniu na czynniki jest podzielna przez 10? Tak samo np. gdy iloczyn ma być
podzielny przez 15?
2 maj 18:12
Tyrmand:
Jak widać jest tu tw. o mnożeniu przy wyborze zdarzenia oczekiwanego
2 maj 18:13
2 maj 18:15
Tyrmand: aha, bo to nie jest prawdopodobieństwo

czyli tylko licznik
2 maj 18:17
Modern: Ok, wiem już jak to rozwiązać, tylko męczy mnie nadal pytanie, dlaczego przy wyborze dwóch
innych liczb do 7−demki używa się kombinacji? Nie mogę pozostałych dwóch wybrać 10*9?
2 maj 18:17
Modern: W sensie pierwszą na 10 sposobów (bo z grona 11 liczb odpada 7−demka), a drugą na 9
2 maj 18:18
Trivial: Kolejność nie ma znaczenia.
Tyrmand: nie, bo wtedy uwzględniasz kolejność, a tutaj liczby są wybierane jednocześnie
Modern: OK dzięki!
2 maj 18:19