Wykaż, że dla każdego a należącego do liczb rzeczywistych
Edon: Wykaż, że dla każdego a należącego do liczb rzeczywistych a(a+2) ≥ 4a−1.
Proszę o odpowiedź czy prawidłowo to rozwiązałem:
a(a+2) ≥ 4a−1
a2+2a ≥ 4a−1
odp. a2 ≥ 2a−1
2 maj 17:57
Tyrmand: no nie wykazałeś tego, zastanów się co można zrobić z nierównością żeby była zawsze prawdziwa
2 maj 18:05
helmut: Jesteś blisko, ale żeby wykazać musisz jeszcze pokombinować

a
2 ≥ 2a−1
a
2 − 2a + 1 ≥ 0
(a−1)
2 ≥ 0
a kwadrat każdej liczby rzeczywistej jest zawsze ≥0, więc cnd
2 maj 18:07
Marcin: a2−2a+1≥0
Ciekawy jestem, czy to by nam uznali (gdybyśmy pokazali że Δ=0)
2 maj 18:07
muflon: Marcin, a czemu nie? + że współczynnik przy a2 1>0
2 maj 18:58
Marcin: No w sumie nie widać przeciwwskazań
2 maj 19:00
Trivial:
Marcin, a czemu nie można po prostu zwinąć do (a−1)
2?
2 maj 19:04
Marcin: Ależ można, tylko sobie głośno myślę. Powinni za pokazanie że Δ=0 też dać maxa
2 maj 19:06
Trivial: Δ=0 może oznaczać też przypadek −(a−1)2 − tak gwoli ścisłości.
2 maj 19:08