trygonometria
emil: sin ( x + π6 ) cosx + sinx cos ( x + π6 ) = 12 x∊ <0, 2π> pomoże ktoś ? :c
2 maj 17:28
PW: sinαcosβ+sinβcosα = sin(α+β)
2 maj 18:21
emil: (sinx cos π6+ cosx sin π6 ) cosx + sinx (cosx cos π6 − sinx sin π6 ) =
12
(sinx * √32 + cosx * 12) cosx + sinx ( cosx * √32 − sinx * 12) =
12
√32 sinxcosx + 12 * cos2 x + √32 sinxcosx − 12 sin2 x = 12
√3 sinx cosx + cos2 x + √3 sinx cosx − sin2 x = 1
czy to jest dobrze ? jeśli tak to co trzeba zrobić dalej ? :<
2 maj 19:36
PW: Nie to miałem na myśli:
| | π | |
α = x+ |
| , β = x i "zwijamy": |
| | 6 | |
| | π | | π | | π | |
sin(x+ |
| )cosx + cos(x+ |
| )sinx = sin(x+ |
| +x). |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Równanie
rozwiązuje się znacznie prościej
2 maj 20:19
emil: aaaa w tym sensie, dzięki wielkie!
2 maj 20:36