matematykaszkolna.pl
zadanie zawodus: Zadanie na zabicie czasu emotka
2 maj 17:23
Radek: Jakie zadanie ?
2 maj 17:24
Marcin: Radek, sam masz sobie wymyślić
2 maj 17:26
Radek: Promienie trzech okręgów parami wzajemnie stycznych zewnętrznie tworzą ciąg geometryczny. Stosunek pola trójkąta, którego wierzchołkami są środki okręgów do trójkąta, którego wierzchołkami są punkty styczności tych okręgów jest równy 2 . Oblicz q. Takie ?
2 maj 17:27
zawodus: No właśnie treść zaginęła Zadanie Dany jest prostokąt ABCD, gdzie A=(3,0). Proste x−y−1=0 i x+y−7=0 są osiami symetrii prostokąta. Wyznacz pozostałe wierzchołki prostokąta i oblicz jego pole emotka
2 maj 17:28
Marcin: rysunekTeraz obliczenia emotka
2 maj 17:33
zawodus: Zadanie 2 Napisz równanie stycznej do krzywej y−x2−5x+6=0 w punkcie A=(2,0).
2 maj 17:34
zawodus: W moim zadaniu pierwszym chodzi o to, aby się nie zaliczyć emotka
2 maj 17:35
Marcin: No tutaj raczej nie ma za dużo liczenia emotka
2 maj 17:41
ciekawy: czy ta styczna z zadania 2 ma wspolczynik rowny 9+2 lub 9−2 tak mi wychodzi dziwnie
2 maj 17:43
Trivial: rysunek zawodus, o co chodzi w tym zadaniu? Punkt A nie należy do krzywej.
2 maj 17:55
muflon: może chodzi o prostą styczną i przechodzącą przez ten pkt?
2 maj 18:04
zawodus: Zadanie jest tak ułożone że nie ma rozwiązania Trivial zepsułeś pułapkę
2 maj 19:03
Trivial: Ach. Zadania pułapki... Takie są najlepsze. emotka
2 maj 19:05
MCC: @zawodus Masz może jakieś zadanko z planimetrii, do którego rozwiązania przydatne jest twierdzenie o pęku prostych, szukam takiego do powtórki przed matura, ale nigdzie nie mogę znaleźć, i nie za bardzo wiem w jaki sposób zastosować je w zadaniach.
3 maj 01:05
Kermi11: jak zrobic to zadanie z geometri? : | przeciwległy wierzchołek C obliczyłem ale mam problem z B i D
3 maj 07:35
zawodus: Punkt B powstaje przez symetrie osiową punktu A względem jednej z prostych emotka
3 maj 10:18
zawodus: MCC chodzi o analityczną? To zadanie ze styczną takie jest tylko trzeba punkt styczności poprawić np na A=(1,0)
3 maj 10:25