zadanie
zawodus: Zadanie na zabicie czasu
2 maj 17:23
Radek: Jakie zadanie

?
2 maj 17:24
Marcin: Radek, sam masz sobie wymyślić
2 maj 17:26
Radek: Promienie trzech okręgów parami wzajemnie stycznych zewnętrznie tworzą ciąg
geometryczny. Stosunek pola trójkąta, którego wierzchołkami są środki
okręgów do trójkąta, którego wierzchołkami są punkty styczności tych
okręgów jest równy 2 . Oblicz q.
Takie

?
2 maj 17:27
zawodus: No właśnie treść zaginęła
Zadanie
Dany jest prostokąt ABCD, gdzie A=(3,0). Proste x−y−1=0 i x+y−7=0 są osiami symetrii
prostokąta.
Wyznacz pozostałe wierzchołki prostokąta i oblicz jego pole
2 maj 17:28
Marcin:

Teraz obliczenia
2 maj 17:33
zawodus:
Zadanie 2
Napisz równanie stycznej do krzywej y−x2−5x+6=0 w punkcie A=(2,0).
2 maj 17:34
zawodus: W moim zadaniu pierwszym chodzi o to, aby się nie zaliczyć
2 maj 17:35
Marcin: No tutaj raczej nie ma za dużo liczenia
2 maj 17:41
ciekawy: czy ta styczna z zadania 2 ma wspolczynik rowny 9+√2 lub 9−√2 tak mi wychodzi dziwnie
2 maj 17:43
Trivial:
zawodus, o co chodzi w tym zadaniu? Punkt A nie należy do krzywej.
2 maj 17:55
muflon: może chodzi o prostą styczną i przechodzącą przez ten pkt?
2 maj 18:04
zawodus: Zadanie jest tak ułożone że nie ma rozwiązania
Trivial zepsułeś pułapkę
2 maj 19:03
Trivial: Ach. Zadania pułapki... Takie są najlepsze.
2 maj 19:05
MCC: @zawodus
Masz może jakieś zadanko z planimetrii, do którego rozwiązania przydatne jest twierdzenie o
pęku prostych, szukam takiego do powtórki przed matura, ale nigdzie nie mogę znaleźć, i nie za
bardzo wiem w jaki sposób zastosować je w zadaniach.
3 maj 01:05
Kermi11: jak zrobic to zadanie z geometri? : | przeciwległy wierzchołek C obliczyłem ale mam problem z B
i D
3 maj 07:35
zawodus: Punkt B powstaje przez symetrie osiową punktu A względem jednej z prostych
3 maj 10:18
zawodus: MCC chodzi o analityczną?
To zadanie ze styczną takie jest tylko trzeba punkt styczności poprawić np na A=(1,0)
3 maj 10:25