przedzialy
BeforeU: Witam czy jezeli wykonujemy nierownosc
|x−1|+|x2−4|≥x+4
to przy kozystaniu z przedialow uwzgledniamy x+4 czy zostawiamy to takie same ?
2 maj 16:57
PW: Można ograniczyć dziedzinę poszukiwań do takich x, dla których
x + 4 > 0
(nie ma sensu szukanie rozwiązań tam, gdzie na pewno są − dla x∊(−∞,4> prawa strona jest
niedodatnia, a lewa nieujemna). Stwierdzamy, że rozwiązaniami zadanej nierówności są na pewno
liczby x∊(−∞,4>, więc dalsze szukanie rozwiązań ograniczymy do przedziału (4,∞). Po takim
"filologicznym" wyjaśnieniu rozwiązujemy nierówność
x−1+x2−4 ≥ x+4, x(4,∞).
Prawda, że "rozbijanie na przedziały" ominęło nas? Trzeba tylko pamiętać przy udzielaniu
odpowiedzi o zbiorze (−∞,4>.
2 maj 17:50
PW: Zwrócono mi słusznie uwagę, że powinno być x∊(−∞, −4>, a następnie x∊(−4,∞). "Ślicznie"
rozwiązałem nierówność x+4 > 0.
Dlatego dalej nierówność nie jest taka łatwa.
Dla x∊(−4,−2) mamy
|x−1| = −x+1 i |x2−4| = x2−4,
dla x∊<−2,1)
|x−1| = −x+1 i |x2 − 4| = −x2+4
dla x∊<1,2)
|x−1| = x−1 i |x2 − 4| = −x2+4
dla x∊<2, ∞)
|x−1| = x−1 i |x2 − 4| = x2−4,
czyli jeszcze "kupa roboty".
Chyba warto pomyśleć nad innym rozwiązaniem.
2 maj 19:36