matematykaszkolna.pl
moduł aaaa:(: |x2−4| − jak takie coś rozpisać ? na: |(x−2)(x+2)| ? nie mam pojęciaemotka
2 maj 16:54
Marcin: Tak, a co chcesz z tym dalej robić?
2 maj 16:54
aaaa:(: bo jak jest to zadanko z takiej maturki co zawodus podał, zadanie pierwsze, |x−1|+|x2−4|≥x+4 ale własnie nie wiem jak ten kwadrat sobie rozpisać, bo zawsze moduły robię sobie, że rysuję ośkę x miejsca zerowe i patrzę kiedy który jest ujemny który dodatni dla przedziałów
2 maj 16:59
razor: tutaj będzie tak samo emotka tylko będą 4 przedziały zamiast 3
2 maj 16:59
aaaa:(: czyli np. ten moduł: |x−1| ujemny dla przedziału (−,−2) ujemny dla x∊ <−2,1) dodatni dla x∊<1,2) dodatni dla x∊<2,+) ale nie wiem jak ten z kwadratem rozpsiać
2 maj 17:00
Marcin: Narysuj sobie parabole x2−4 i zobaczysz kiedy jest ona dodatnia, a kiedy ujemna emotka To ta sama zabawa emotka
2 maj 17:01
aaaa:(: tak samo czyli rozpisuję jako: |x−1|+|x−2|*|x+2|≥x+4 i potem lecę z przedziałami ?
2 maj 17:01
zawodus: rysunekmamy 4 przedziały i patrzymy gdzie jest dodatnie, a gdzie ujemne emotka
2 maj 17:03
aaaa:(: aaa czyli |x2−4| jest dodatni, ujemny, ujemny, dodatni wedle tych przedziałów co podałem wyżej?
2 maj 17:03
aaaa:(: no dobra to czyli się zgadza to co zrobiłem z tym co mi mówicie, dzięki wielkie emotka jak coś to Panowie pewnie będę miał kolejne pytania do kolejnych zadań haha gdyby coś, zapraszam
2 maj 17:05
maturzysta: Mam nadzieje ze zadania beda latwiejsze niz te z matury zawodusa Powodzonka
2 maj 17:05
Marcin: Matura zawodusa nie była tak strasznie trudna, ale na pewno trudniejszej za kilka dni nie zobaczysz emotka
2 maj 17:06
aaaa:(: Marcin mam nadzieję, że roz matma będzie łatwiutka, że ja nie popełnię dużej ilości błędów, a Ci wszyscy którzy są moimi rywalami na mój kierunek je zrobią xd haha (takie (chyba) żarcik). a tak w ogóle, jakie zadania obstawiasz, że się pojawią?
2 maj 17:08
aaaa:(: takie "pewniaki"
2 maj 17:08
Marcin: Nierówność z dwoma wartościami bezwzględnymi. Równanie trygonometryczne Wielomian (na pewno nie będzie to trudne zadanie) Jak co roku emotka Coś z ciągami, takie pewnie standardowe emotka itd.
2 maj 17:11
aaaa:(: cholerka mam nadzieję, a słuchaj mam też jeszcze takie zadanie z modułem, chciałbyś zerknąć? bo te już kończę, a pamiętam że z tamtym z rozpisaniem miałem problem
2 maj 17:14
Marcin: Pewnie. Jak dam radę, to pomogę emotka
2 maj 17:15
aaaa:(: Rozwiąż nierówność: (3pkt) |x−|x−3||<4 wiem, że pewnie łatwe, bo i tylko 3 pkt, ale ja czasami mam większe problemy z oczywistymi rzeczami, niż z trudniejszymi zadaniami. Jakbyś mógł trochę słownie też napisać o co dokładnie w ogóle chodzi z tymi modułami, bo kurczę żebym nie stracił głupich punktów na maturze
2 maj 17:18
bezendu: |x−|x−3||<4 x−|x−3|<4 i x−|x−3|>−4
2 maj 17:21
Marcin: Rozbij to na dwie części: x−|x−3|<4 ← Pierwsza x−|x−3|>−4 ←Druga. Teraz dasz radę?
2 maj 17:21
Marcin: Później jeszcze możesz to przedstawić jako −|x−3|<4−x −|x−3|>−4−x To możesz sobie nawet ładnie rozrysować emotka
2 maj 17:22
aaaa:(: tak, teraz tak, w każdej części potem będą jeszcze po 2 przedziały do rozpatrzenia. Czyli tak łopatologicznie, jak mamy jakiś moduł i chcemy go rozwalić, to na początku zdejmujemy bez zmian, a potem drugi przypadek to zmieniamy znak nierówności oraz zmieniamy znak tej liczby w tym przypadku 4. Tak? Macie jakieś zadanko może z modułami, które mógłbym sobie przećwiczyć tak już na 100%? emotka
2 maj 17:24
Marcin: rysunekPolecam też pobawić się graficznie emotka
2 maj 17:26
Marcin: Dokładnie tak jak piszesz. Masz zadanko: |x| + x2−2x+1 ≤ 2−x
2 maj 17:29
aaaa:(: No i już dupa, inaczej mi wyszło w 1 niż w odpemotka z 1 przedziału dostałem: x∊(−,1−22) ∪ (1+22, +_ z 2: x∊(−1−2, −1+2) z 3 sprzeczność z 4: x∊ (−,−3) ∪ (3,+) i plus pytanko, te części wspólne, to jak to najlepiej wyznaczać, żeby błędu nie zrobić? nawet jak rozrysuje sobie na osi OX, to i tak potrafię źle odpowiedzieć, więc raczej ja to robiłem na farta całe życie ...
2 maj 17:31
aaaa:(: tego Twojego zadania nie potrafiłbym rozpisać xd
2 maj 17:33
Marcin: Dlaczego nie? Specjalnie dałem Ci pod pierwiastkiem żebyś to sobie do wzoru zwinął emotka
2 maj 17:41
aaaa:(: no właśnie tego nie za bardzo umiem, mógłbyś mi podpowiedzieć?
2 maj 17:46
Marcin: x2−2x+1 = (x−1)2
2 maj 17:47
aaaa:(: czyli to rozpisanie tego modułu i potem jak mamy pierwiastek, to co mogę jakoś do kwadratu podnieść czy coś?
2 maj 17:52
Marcin: Masz coś takiego: |x| + (x−1)2 ≤ 2−x Teraz wiesz co zrobić? emotka
2 maj 17:55
aaaa:(: no właśnie tej kwestii nie wiem xd
2 maj 18:01
aaaa:(: ja teraz muszę jechać, ale proszę jakbyś mógł napisać, a jak wrócę odezwę się z tym na 100%
2 maj 18:02
Marcin: x2=|x| ← zapisz sobie.
2 maj 18:02
aaaa:(: Marcin jesteś?
2 maj 19:51
Marcin: Jestem.
2 maj 19:51
aaaa:(: czyli mam: |x| + |x−1| ≤ 2−x tak?
2 maj 19:59
Marcin: Tak. emotka
2 maj 20:03
aaaa:(: ale z kolei |x| to jak mam traktować? wybacz za pewnie durne pytania, ale trochę mam zaległości xd
2 maj 20:06
aaaa:(: Marcin jeszcze tutaj, pomożesz jak rozpisać to |x|? bo |x−1| to wiem
2 maj 22:47
52: co zeruje |x| oczywiście 0 czyli przedziały dla tej nierówności to ?
2 maj 22:53
Marcin: skoro wiesz jak traktować |x−1|, to jaki masz problem z |x|? emotka
2 maj 22:53
aaaa:(: no bo chodzi bardziej o to, ze rzeczy typu: |x−1| nauczyłem się robić, a |x| nie wiem jak zrobić i dlateog was pytam
2 maj 22:54
52: zawsze sprawdzasz jakie liczby zerują moduły...
2 maj 22:55
Marcin: Tak jak pisze 52 emotka
2 maj 22:59
aaaa:(: no ok, czyli |x| zeruje 0, ale to mi nic nie daje bo ja nie kumam jak to rozpisać nadal
2 maj 23:01
Marcin: −x dla x<0 x dla x≥0 Definicja wartości bezwzględnej by Ci się przydała
2 maj 23:02
52: Jak to nie umiesz rozpisać ... umiesz .... |x|+|x−2|=7−x przedziały 1.x∊(−oo,0) 2.x∊<0,2) 3.x∊<2,+oo) i to wszystko...
2 maj 23:06
aaaa:(: czyli 3 przedziały: 1. −x−x+1≤2−x 2. x−x+1≤2−x 3. x+x−1≤2−x tak?
2 maj 23:07
Tankian: Ach ten naplyw proszacych o pomoc na kilka dni przed matura...
2 maj 23:07
aaaa:(: 52. tam zamiast 2 w przedziałach to 1 tak? ps. ja to chyba chłopaki jestem jakimś debilem, czasami mam podane jak na tacy jakieś twierdzenie, definicję, czy coś, a ja nie potrafię z niej skorzystać, jakaś blokada i tyle. Im więcej tu jestem tym bardziej się zastanawiam czy jest sens iść na maturę, haha, bo ja nic nie umiem z tego wychodzi ...
2 maj 23:08
Tankian: Bo sie nie uczysz
2 maj 23:09
aaaa:(: Tankian, no co zrobić...
2 maj 23:09
Marcin: Tankian o co Ci chodzi?
2 maj 23:10
Tankian: A co to za pytania? Jakiej oczekujesz odpowiedzi?
2 maj 23:11
52: Tak. A odnośnie matury to szkoda że wcześniej nie zaczęłaś powtarzać, nawet głupi miesiąc przed maturą i jakbyś się skupiła na tym jednym przedmiocie to dała byś radę na 50%...
2 maj 23:12
Tankian: Aaa − uczyc sie. Tylko nie do teraz. Do sierpnia
2 maj 23:13
Marcin: Tankian zadaje ostatnie pytanie i już Cię unikam. Po co demotywujesz ludzi?
2 maj 23:17
Tankian: Mysle, ze nie musze ich demotywowac, oni juz sami sa tak zdemotywowani, ze moje dzialania niewiele dadza. Zreszta nawet wybitne mozgi nie bylyby w stanie ogarnac tak wiele wiedzy w tak krotkim czasie. Znaczy − bylyby. Ale zeby faktycznie umiec, mozg musi miec czas na uporzadkowanie danych. A zreszta − jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz, kazdy decyduje sam o swojej przyszlosci
2 maj 23:23
aaaa:(: Tankian szczerze to mnie w ogóle mnie nie przygnębiłeś hahaha próbuj dalej
3 maj 00:48