matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg Arytmetyczny
Wojtek:
mam S
n
i a
1
oraz r S
n
=350 a
1
=20 r=−0,5 mam obliczyć a
n
jak to zrobić
2 maj 16:42
Tyrmand:
najpierw obliczyć n ze wzoru na sumę, potem zbudować wzór na a
n
i podstawić n
2 maj 16:44