Jednokładność
Kamix: Cześć ; D
Podejrzewam, że znowu znalazłem błąd w odpowiedziach, dlatego proszę o sprawdzenie zadanka

Obrazem okręgu x
2−2x+y
2−8y+1=0 w jednokładności o skali dodatniej jest okrąg
x
2−12x+y
2−6y+36=0. Znajdź współrzędne środka jednokładności.
Okrąg 1:
x
2−2x+y
2−8y+1=0
(x−1)
2+(y−4)
2=16
S
1(1;4)
r
1=4
Okrąg 2:
x
2−12x+y
2−6y+36=0
(x−6)
2+(y+3)
2=9
S
2(6;−3)
r
2=3
Dalej spróbuję za pomocą wektorów, wzór na jednokładność jest taki:
|OA|`=k*|OA|
W tym przypadku:
|SS
2|=k*|SS
1|
x=21
y=−24
| | 1 | | 1 | |
Środek jednokładności S(21;−24), a w odpowiedziach mam, że S(−1 |
| ;4 |
| ), więc różnica |
| | 2 | | 2 | |
jest dość znaczna. Proszę o sprawdzenie
2 maj 16:10
PW: A licząc
SS2→ = kSS1→
nie przestawiłeś "w rozumie" S2 i S1?
2 maj 16:22
Kamix: Nie no chyba nie, wydaje mi się, że się zgadza. SS
2=[6−x]; SS
1==2−x;4−y], więc to się chyba
zgadza
2 maj 16:31
PW: Nie, źle myślę.
x2−2x+y2−8y+1 = 0
(x−1)2−1+(y−4)2−16+1 = 0 − dobrze, (x−1)2+(y−4)2=42
x2−12x+y2−6y+36=0
(x−6)2+(y−3)2 =32 − tu był błąd w wyznaczeniu środka
2 maj 16:46
Kamix: | | 3 | | 4 | |
PW ale wydaje mi się, że nawet jeżeli k zamiast |
| będzie się równać |
| to i tak |
| | 4 | | 3 | |
wynik nie będzie się tak różnił...
2 maj 16:53
Kamix: Up. To jak z tym zadankiem? Może ktoś to jeszcze zweryfikować?
2 maj 19:55