Kto mi pomoze :(
Julka ;) :) ;*: Wyznacz wartosci parometru m dla ktorych kwadrat sumy dwoch roznych pierwiastkow rownania
(4−m)x2 + mx − m = 0 jest wieksze od jeden
Jestem chyba glupia bo nie wiem co zle robie a nie umiem zapisac rozwiazania zeby bylo takie
jak w ksiazce
zalorzenia: a≠0 −> 4≠m
Δ>0 −> me (−∞;0)u(16/3;∞)
(x1+x2)2 > 1 −> m>2 .....i albo cos robie zle i ktos mi wyjasni co jesli bedzie tak mily
...lub niech mi ktos pokaze z kad sie bierze me(2;4)u(4;16/3)
2 maj 15:20
sushi_ gg6397228:
x12+x22 >1
2 maj 15:26
...:
skąd
2 maj 15:27
sushi_ gg6397228:
to by było dla suma kwadratów−−> wzór powyzej (co podałem)
zapisz jak liczysz swoje rozwiazanie, a nie gotowy wynik. moze gdzies jest błąd rachunkowy
2 maj 15:27
Julka ;) :) ;*: napewno? i jak tak zrobiles to wyszlo? bo mi sie wydaje ze kwadrat sumy to chyba tak jak
napisalam....
2 maj 15:30
Julka ;) :) ;*: Δ=m2 −4(4−m)(−m)
−3m2 + 16m > 0
Δ 256 −4*−3*0= 256 √256 =16
m1=0 m2=16/3
2 maj 15:33
sushi_ gg6397228:
napisałem x12+x22 >1−−. suma kwadratów
zapisz swoje obliczenia, bo pewnie gdzies oszukałas w jakims przeksztaceniu
∊ a nie "e" bo wszystko się zlewa i nie widac co i jak
2 maj 15:34
sushi_ gg6397228:
parabola jest smutna wiec m ∊ (m1; m2) i po zawodach
2 maj 15:36
Julka ;) :) ;*: (x1+x2)2>1
(−b/a)2 >1
b2/a2 > 1 / *a2
b2>a2
b2−a2 > 0
m2−(16−8m+m2)
8m−16>0
m>2
2 maj 15:36
Julka ;) :) ;*: Kuzwa... to sie nazywa przepracowanie xd
2 maj 15:38
...:
Julka ... policz porządnie swoje trzy warunki −
2 maj 15:39
Julka ;) :) ;*: przed matura chyba litr melisy ...bo tak bardzo... xd glupie bledy xd
2 maj 15:42
...:
...zapraszam na syrop sosnowy −
2 maj 15:49