Kostki
Marcin: Rzucamy 6 razy kostką do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) co najmniej dwa razy wypadnie ”szóstka”,
b) co najwyżej pięć razy wypadnie ”szóstka”.
|Ω|=6
6
,
Ad. a)
A−w 6 rzutach kostką do gry wypadną 2 lub więcej "szóstek",
zdarzeniem przeciwnym do A jest A', czyli 6 wpadnie raz lub wcale.
| | | |
P(A')=56/66 + | *(1/6)1 * (5/6)5 = 56/66 +55/65 |
| | |
P(A)=1− P(A') = 1− ( 5
6/6
6 +5
5/6
5)
Ad. b)
B− w 6 rzutach kostką wypadnie co najwyżej 5 "szóstek"
Zdarzeniem przeciwnym B' będzie zdarzenie, gdy "szóstka" wypadnie 6 razy, czyli
| | | |
P(B')= | * (1/6)6 *(5/6)0= 1/46656 |
| | |
P(B)= 1− P(B')= 46655/46656
Dobrze to zrobiłem?
2 maj 14:48
Tyrmand: | | | | 1 | | 5 | |
P(A')= | *( |
| )1*( |
| )5 i tyle |
| | | 6 | | 6 | |
2 maj 15:59
Marcin: Mógł byś wyjaśnić dlaczego tylko to ma zostać? W ten sposób wyliczasz prawdopodobieństwo
uzyskania dokładnie 1 szóstki, a co jeżeli ich nie będzie? Czy prawdopodobieństwo
niewystąpienia 6 zawiera się w tym , że wypadnie dokładnie 1? Wiem, że zagadnienie pewnie jest
oczywiste dla nie których ale po 4 latach przerwy mało co zostało mi w głowie
2 maj 16:23
Tyrmand: zdarzenia:
−co najmniej dwa razy wypadnie szóstka (czyli może wypaść 2,3,4,5,6 razy)
−dokładnie 1 raz wypadnie szóstka
są przeciwne
2 maj 16:26
Tyrmand: czyli wystarczy obliczyć drugi przypadek schematem bernoulliego
2 maj 16:28
Marcin: Ok, ale co z tym przypadkiem gdy nie wypadnie szóstka?
2 maj 16:32
zawodus: A − co najmniej dwa razy = 2,3,4,5,6
A' mniej niż 2 razy = 0,1
2 maj 16:37
Tyrmand: oj, racja
2 maj 16:41
Marcin: Czyli dobrze mam?
2 maj 16:42
Tyrmand: czyli masz dobrze
2 maj 16:43
Marcin: Uff

Dzięki za pomoc

A to zapytam jeszcze o podobne zadanie: rzucając 6 razy monetą,
jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucimy więcej orłów niż reszek ? Mogę tak zrobić, że
prawdopodobieństwo tego zdarzenia jest sumą prawdopodobieństw (z schematu bernoulliego) , że
wyrzucimy 4,5 lub 6 orłów, tak?
2 maj 16:49