Trygonometria
Blue: Rozwiąż równanie
2 maj 13:42
sushi_ gg6397228:
rozpisz ze wzorów cos 4x=...
2 maj 13:44
Blue: jak to rozpisać?
2 maj 14:01
sushi_ gg6397228:
szukaj u wujka google cos 4x=....
albo cos (2x+2x)= i rozpisujesz cos (a+b)=....
do wyboru do koloru
2 maj 14:07
Blue: aaa teraz już czaje , dzięki
2 maj 14:09
...:
cos4x−1=cos22x−sin22x−1=1−sin22x−sin22x−1=−2sin22x
2 maj 14:11
Blue: Nadal mi coś nie wychodzi...
Doszłam do postaci cos2x−1−2cos2x = 0
2 maj 14:14
Saizou :
można też tak
cos4x−1=2cos
2x
cos4x−1=2cos
2x cos(2x)=cos
2x−sin
2x=cos
2x−(1−cos
2x)=2cos
2x−1
cos4x−1−1=2cos
2x−1
cos4x−2=cos2x 2x=t
cos2t−2=cost
2cos
2t−1−3=cost
2cos
2t−cost−4=0
i teraz easy
2 maj 14:14
Blue: kurcze, nie rozumiem tego:(
2 maj 14:25
Blue:
2 maj 14:25
Blue: ej ale ja jestem głupia...! przecież tam też mogę podstawić, no tak...
2 maj 14:26
Blue: ej no, jak podstawie pod cos2x to mi wyjdzie −1= 1 znowu coś jest źle :C
2 maj 14:29
Blue: Saizu a tego Twoje sposobu w ogóle nie rozumiem.
2 maj 14:30
Blue: UFFF , wreszcie mi wyszło, dzięki za pomoc i sorki za moje narzekanie, ale już powoli mam dość
trygonometrii dzisiaj
2 maj 14:36