Ciągi
Juliusz : Dany jest ciąg an=(−1)n+1*(2n−1)
a) uzasadnij, że ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym
b) oblicz sumę stu jeden początkowych wyrazów ciągu.
2 maj 13:26
Juliusz : powinno być an=(−1)n+1*(2n−1)
2 maj 13:27
sushi_ gg6397228:
a3−a2=...
a2−a1=....
b) wypisz kilka poczatkowych wyrazów ciagu i co widziesz?
2 maj 13:28
Juliusz : a) zrobione wyszło ładnie ale w b jest kłopot bo dla n parzystachy an=2n−1 a dla nie parzystych
an=−2n+1 tylko z tego r nie wychodzi takie same
2 maj 13:37
Juliusz : bo gdyby r powychodził dobrze to S51 dla nieparzystych + S50 dla parzysstych i koniec ale r nie
wychodzi
2 maj 13:39
sushi_ gg6397228:
wypisuj na piechote kilka poczatkowych wyrazówi patrz jaki jest zwiazek miedzy nimi
2 maj 13:41
Juliusz : a1=1
a2=−3
a3=5
a4=−7
a5=9
2 maj 13:44
Juliusz : między parzystymi r=4 a nie parzystymi r=−4
2 maj 13:44
Juliusz : czykli wystarczy policzyć S51 dla nie parzystych i S50 dla parzystych i dodać ?
2 maj 13:45
sushi_ gg6397228:
albo porobić pary
a1+a2=...
a3 +a4=...
...
a99 +a100=...
a101=...
2 maj 13:51