prawdopodobieństwo
tyu: czy ktoś może sprawdzić ten przykład
Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych:
rzut trzema monetami o trzech różnych nominałach
ja przyjąłem, że nominały to 5,2,1 zł, r − reszka
5,2,1
5,2,r
5,r,1
r,2,1
r,r,r,
5,r,r
r,r,1
2 maj 13:16
sushi_ gg6397228:
3 rzuty= 8 możliwości
jednej brakuje
2 maj 13:29
tyu: na tą ilość możliwości jest może jakiś wzór? Chodzi mi o tą ósemkę.
2 maj 13:34
tyu: chodzi mi o to − skąd wiesz, że to ma być 8 możliwości.
2 maj 13:35
tyu: a przykład
Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych:
losowanie ze zwracaniem dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
tutaj jest zwracanie, czyli w parze liczby mogą się powtarzać ?
1,1
1,2
1,3
1,4
1,5
2,2
2,3
2,4
2,5
3,3
3,4
3,5
4,4
4,5
5,5
2 maj 13:40
sushi_ gg6397228:
23 − trzy rzuty moneta
2 rzuty kostka 62
2 maj 13:42
sushi_ gg6397228:
a gdzie liczby 2,1 3,1 4,1 4,2 4,3 itd
2 maj 13:43
tyu: to w tych zadaniach liczy się kolejność ?
czy jeśli wyrzucę (O,R) to nie jest to samo co (R,O)
albo np przy losowaniu ze zwracaniem dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
czy losowanie (1,2) to nie to samo co (2,1)?
Pytam, bo ten dział zaczynam dopiero
2 maj 13:52
sushi_ gg6397228:
to wpisz w karcie bankomatowej
1234
a potem 4321
czy bankomat wypłaci kasę za każdym razem ?
2 maj 13:55
tyu: czyli ciąg.
2 maj 13:59
tyu: a ilość możliwości losowania ze zwracaniem dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
to jest zwykła 2elemntowa wariacja z powtórzeniami zbioru 5−elementowego?
czyli 52= 25 sposobów
2 maj 14:07
sushi_ gg6397228:
musisz sie zapytac prowadzacego zajecia, co mial na mysli
ale jezeli losujemy pojedynczo ze zwracaniem, to kolejnosc powinna byc istotna czyli 52= 25
2 maj 14:09
tyu: prowadzącym zajęcia na chwilę obecną jesteś Ty i moja książka, bo uczę się tego sam. Mam
polecenie w książce
"Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych:
osowanie ze zwracaniem dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,"
Jak byś to obliczył? Odpowiedzi w książce nie ma., niestety
2 maj 14:11
sushi_ gg6397228:
to trzeba napisac do autora zadania (ksiązki)
jezeli losujemy dwa razy po 1 sztuce, to kolejnosc powinna miec znaczenie
wynik juz podalem w ostatnim poście
2 maj 14:19
tyu: ok. dziękuję.
2 maj 14:20
PW: To muszą być wariacje z powtórzeniami (ciągi dwuelementowe o wartościach w zbiorze
5−elementowym) z tej prostej przyczyny, że przy losowaniu ze zwracaniem może się zdarzyć
wylosowanie dwóch jednakowych elementów, np. za pierwszym razem 4 i za drugim razem 4; nie
można tego zapisać jako zbiór {4, 4}, gdyż w zbiorze każde dwa elementy muszą być różne,
natomiast zapis (4,4) jest poprawny.
2 maj 14:44