Łatwe zadanie z Wielomianów
Karol: Witam.
Treść brzmi :
Wielomian stopnia trzeciego ma trzy pierwiastki : −2,−1,3. Wyznacz wzór wielomianu W(x) i
zapisz go w postaci W(x) = ax3 + bx2 + cx + d
Wiedzac ze suma współczynników a,b,c,d jest równa 12
Więc zacząłem pracę od tego :
W(x) = (x+2)(x+1)(x−3) po wymnozeniu
W(x) = x3 − 7x −6
Więc a=1 b= 0 c=−7 d= −6
−6 + −7 + 1 = −11 <− więc coś jest nie tak
Co zrobiłem źlę? proszę bardzo o pomoc
2 maj 12:40
razor: a dlaczego (x+2)(x+1)(x−3) a nie na przykład 6(x+2)(x+1)(x−3)?
2 maj 12:41
Karol: Ojć, ja głupi.
Czyli będzie tak:
W(x) = a(x+2)(x+1)(x−3)
W(x) = ax
3 − 7ax −6a
I teraz
a −7a −6a = 12
a=−1
W(x) = −x
3 + 7x + 6
7+6−1=12
Czy teraz dobrze

?
Dziekuje za expresowa odpowierz.
2 maj 12:49
Karol: Czy mógłby ktoś potwierdzić czy dobrze zrobiłęm zadanie?
z góry dziękuje
2 maj 13:52
Saizou : jest ok tylko jeszcze przeczytaj treść zadania i co miałeś zrobić
2 maj 13:59
Karol: Czyli W(x) = −x3 +7x +6?
2 maj 15:41
Karol: Jezeli można to odswieżam :<
2 maj 20:16
Karol: Ostatnia próba, serdecznie proszę o pomoc !
2 maj 22:43
ICSP:
2 maj 22:45