Trygonometria - równania ;)
Blue: Jak to rozwiązać

sin4x+cos4x= 0
2 maj 11:45
J: Podnieś obustronnie do kwadratu
2 maj 11:47
zawodus: sin4x=sin(2x+2x)=2sin(2x)cos(2x)=2sinxcosx*(cos
2x−sin
2x)
cos4x=cos(2*2x)=cos
2x−sin
2x
Teraz możesz wyłączyć przed nawias
2 maj 11:48
zawodus: dobra pomysł
J lepszy
2 maj 11:49
J: (sin4x + cos4x)2 = 0 ⇔ sin24x + cos24x + 2sin4xcos4x = 0 ⇔ sin8x = − 1 ... i po temacie
2 maj 11:52
Blue: a powie mi ktoś dlaczego sin8x

Nie wiem za bardzo skąd się to wzięło ..
2 maj 11:55
zawodus: sin2x=2sinxcosx

i teraz w stronę drugą
2sin4xcos4x=sin8x
2 maj 11:57
J: sin2α = 2sinαcosα .... czyli: 2sin4xcos4x = sin8x
2 maj 11:57
Blue: dzięki
2 maj 11:59
J: No i ... sin2α + cos2α = 1
2 maj 11:59
ICSP: | | π | |
sin4x + cos4x = √2sin(4x + |
| ) |
| | 4 | |
2 maj 12:09
Blue: J : jedynkę trygonometryczną znam
2 maj 12:30