Prawdopodobieństwo
muflon: 7 listów umieszczamy w 5 skrzynkach, jaka jest szansa, że w każdej skrzynce będzie list?
Ω:
Ustawienia:
(7,0,0,0,0)
(6,1,0,0,0)
(5,2,0,0,0)
(5,1,1,0,0)
(4,3,0,0,0)
(4,2,1,0,0)
(4,1,1,1,0)
(3,3,1,0,0)
(3,2,1,1,0)
(3,1,1,1,1)
(2,2,1,1,1)
Ω=280
A=15
P(A)=3/56
Czy to jest ok? zależy mi przede wszystkim czy wszystkie kombinacje uwzględniłem?
2 maj 10:50
Jachu: Uwzględniłeś raczej za dużo. Przeczytaj jeszcze raz polecenie:
W każdej skrzynce będzie list, więc poprawne są tylko dwie ostatnie kombinacje
2 maj 12:29
PW: A jak doszedłeś do |Ω| = 280?
Określenie przestrzeni zdarzeń elementarnych i jej mocy jest najistotniejszym krokiem
rozwiązania, a Ty prześlizgujesz się nad tym pisząc "ustawienia ... Ω = 280". Skąd to u licha
się wzięło i co to znaczy "ustawienia"?
2 maj 14:57
muflon: Jachu:
Między poleceniem a ustawieniami jest "Ω:" ustawienia tyczą się omegi, tylko 2 ostatnie będą
zaliczane do A.
PW:
Ustawienie, to stosunek ilości listów w skrzynkach bez uwzględniania kolejności
280 wyszło mi po uwzględnieniu kolejności i zsumowaniu wszelkich przypadków, ale to kwestia
rachunkó,
Zależy mi bardziej na tym by ktoś ocenił czy uwzględniłem wszystkie ustawienia (stosunki
ilości listów w skrzynkach, bez uwzględniania kolejności)
2 maj 15:46
PW: Uznajemy, że skrzynki są rozróżnialne, a listy traktujemy "na sztuki", tak jakby były to
jednakowe ulotki. Zdarzeniem elementarnym będzie więc każde rozwiązanie równania
(1) x
1+x
2+x
3+x
4+x
5 = 7,
w którym poszczególne składniki są liczbami naturalnymi (łącznie z zerem).
Na przykład rozwiązanie
(0,0,4,0,3)
oznacza, że 4 listy trafiły do skrzynki nr 3, a do skrzynki nr 5 trafiły 3 listy.
Rozwiązań równania (1) jest jak wiadomo
Opisane w zadaniu zdarzenie "w każdej skrzynce jest o najmniej 1 list" to rozwiązanie równania
(1), w którym poszczególne składniki są liczbami naturalnymi większymi od zera. Rozwiązań
takich jest
O to Ci idzie? Bo dla mnie ważniejszy jest dobry opis Ω niż rachunki, dlatego pytałem − skąd
280?
2 maj 16:09
muflon: tak, dzięki a mógłbyś mi wyjaśnić dogłębniej skąd się biorą poszczególne cyfry w obliczaniu Ω,
bo na moje oko to jakaś fajna metoda z matematyki dyskretnej
2 maj 17:35
2 maj 17:38
zawodus: tylko tutaj listy rozróżniamy
2 maj 17:39
muflon: dzieki
2 maj 17:55
PW: Ja też bym odróżniał listy, ale
muflon sugerował swoim podejściem, że nie, więc się
dostosowałem.
Dlatego bardzo ważne jest zbudowanie modelu matematycznego − opis przestrzeni Ω. Przy takim
nieprecyzyjnym sformułowaniu zadania nasz sposób obroni się, byle dobrze opisać jak rozumiemy
treść.
Wzorki rzeczywiście "nie szkolne". W wypadku zdarzenia A myślimy:
(1+1+1+1+1+1+1) = 7,
wskazanie pięciu rozwiązań dodatnich to zastąpienie czterech plusów znakami ")+(", można to
| | | |
zrobić na | sposobów. Przykład: (1+1)+(1)+(1+1)+(1)+(1) = 7 − zostało wskazane |
| | |
rozwiązanie (2,1,2,1,1).
Dla |Ω| rozumowanie trochę inne. Dokładamy do 7 listów 4 puste koperty i układamy losowo w ciąg
(co też pijany listonosz wyprawia). Wyjmujemy po kolei koperty z torby − jeżeli trafimy na
pustą − kończymy wrzucanie do aktualnej skrzynki i idziemy dalej, pustą kopertę odkładamy na
bok. Jeżeli koperta zawiera list, wrzucamy go i losujemy dalej. W ten sposób możemy np. trafić
na ciąg (pusta, pusta, pusta, pusta, list, list, ..., list), co spowoduje, że do
pierwszych czterech skrzynek nie trafi żaden list, a wszystkie 7 listów będzie wrzucone do
skrzynki nr 5, co odpowiada rozwiązaniu (0, 0, 0, 0, 7). Cztery puste koperty można ustawić
| | | |
w ciągu 11 kopert na | sposobów. |
| | |
2 maj 18:14
muflon: Dzięki PW, ciekawa metoda
2 maj 21:02