trapez
Matejko: Trapez równoramienny obraca sie do około krótszej podstawy. Jak obliczyć pole i objętość jaka
to figura? walec? nie wiem
2 maj 10:39
Janek191:
2 maj 10:46
Matejko: czyli jak licze pole tego to 2 trapezów czy walca? I tak samo objętość
2 maj 10:50
dero2005:
objętość walca − objętość dwóch stożków
pole powierzchni bocznej walca + pole powierzchni bocznej dwóch stożków
2 maj 17:07
Matejko: dlaczego tak proszę o wyjaśnienie
3 maj 10:36
5-latek: Mowie teraz powaznie
Albo wyjdz na dwor i znajdz sobie patyczki i zrob tem trazpez albo znajdz w domu np
zapalki,wykalaczki i zrob ten trapez .
WEz sobie i obracaj go wokol krotszego boku i zobaczysz co otrzymasz (jesli nie masz wyobrazni
) a nie kazdy musi ja miec
3 maj 10:47
Matejko: mam wyobraźnię

właśnie wiem co powstaje ale nie rozumiem jak pole policzyć objętość czaje
3 maj 11:53
dero2005:
czy masz wymiary tego trapezu?
3 maj 12:26
Matejko: nie to ogólne pytanie
3 maj 13:04
dero2005:
oznaczamy
a − dłuższa podstawa
b − krótsza podstawa
c − ramię
h − wysokość trapezu
Pbw = 2πh*a
Pbs = πhc
Pc = 2πha + 2πhc = 2πh(a+c)
3 maj 13:08
Matejko: ale dlaczego pole to suma pól bocznych
3 maj 13:25
zawodus: Pole = pole boczne walca + 2* pole boczne stożka (tego wydrążonego)
3 maj 13:31