Wykaż że jeżeli
Matejko: Wykaż że jeżeli Sn S2n S3n oznaczają odpowiednio sumę n 2n 3n początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego an to Sn(S3n−S2n)=(S2n−Sn)2
2 maj 08:11
Matejko:
2 maj 09:22
zawodus: rozpisz lewą stronę tego wzoru, a potem prawą
2 maj 09:24
5-latek: | | 1−qn | |
Wiec tak jesli Sn=a1 |
| |
| | 1−q | |
czy dobrze to rozpisalem ?
2 maj 10:30
5-latek: Czy moze ktos to sprawdzic ? dziekuje
2 maj 10:57
...:
to jeden ciąg an .... to skąd te 2a1 i 3a1
2 maj 11:01
5-latek: Teraz rozumiem . dzieki
Potraktowalem to jako 3 ciagi .
| | 1−q2n | | 1−q3n | |
wiec S2n=a1* |
| i tak samo bedzie S3n=a1* |
| Tak? |
| | 1−q | | 1−q | |
2 maj 11:08
...:
−
2 maj 11:21
5-latek: Jeszcze raz dziekuje i zycze milego dnia
2 maj 11:23
...: wzaj−
2 maj 11:25