Oblicz środkową AD w trójkącie równoramiennym,
AB = 8
kąt ABC = 30 stopni
Z zależności 30,60,90 w tr prostokątnym dla trójkąta EBC
a{3}=EB = 4
| 8√3 | ||
2a=CE = | ||
| 3 |
| 4√3 | ||
a=BC= | ||
| 3 |
| 4√3 | ||
skoro Δ trównoramienny ⇔ AC=BC= | ||
| 3 |
| AC+AB |
| |||||||||
AD= | = | = 2√3}{3} + 4 | ||||||||
| 2 | 2 |
Eto no właśnie patrzę na odp i źle
Ale powiem ci jak to widziałem:
policzyłem długości w tym niebieskim trójkącie a potem jest taki wzór
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arodkowa_tr%C3%B3jk%C4%85ta
srednia arytmetyczna boków tworzy środkową
i czemu to nie wychodzi?
| 1 | ||
|AD|= | √2|AB|2+2|AC|2−|BC|2 | |
| 2 |
| 4√21 | ||
|AD|=........... = | ||
| 3 |
czemu to jest złe
Przecież moja metoda ma sens prosze o wytłumaczenie
czemu złe
|AD|2=82 + |DB|2 − 8*|DB|* cos30
//|DB| (Z zależności 30,60,90 w tr prostokątnym)
| 4√3 | ||
= | ||
| 3 |
| 4√3 | 4√3 | √3 | ||||
|AD|2=64 + ( | )2 − 8 | * | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| 16 | 1 | |||
|AD|2=64 + | − 16 =53 | |||
| 3 | 3 |
| 16 | 4√3 | √3 | ||||
|AD|2=64+ | −2*8* | * | ||||
| 3 | 3 | 2 |
w sumie na wikipedi pisze z wektorami... o co w tym chodzi zatem to nie to samo co samo
| a+b | ||
? | ||
| 2 |