równanie tryg
max: Rozwiąż równanie cos2x+cosx=0
W odpowiedziach jest x=π; π/3 i 5/3π ale dlaczego 5/3 a nie 4/3?
1 maj 23:41
Maslanek: −cosx=cos2x
Z serii rozwiązań:
x=(π−2x)+2kπ lub x=(2x−π)+2kπ
3x=π+2kπ lub x=π−2kπ
| | π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ lub x=π−2kπ |
| | 3 | | 3 | |
k∊C
1 maj 23:42
max: już mam błąd...
1 maj 23:43
zombi: | | 4π | | 1 | |
cos( |
| ) = cos(240o) = −cos(60o) = − |
| a to nie spełnia naszego równania. |
| | 3 | | 2 | |
1 maj 23:45
Saizou :
można też tak
cos2x+cosx=0
cos
2x−sin
2x+cosx=0
cos
2x−(1−cos
2x)+cosx=0
2cos
2x+cosx−1=0
Δ=1+8=9
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ x=− |
| +2kπ x=π+2kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | |
1 maj 23:46
Maslanek: | | 2 | |
Czyli generalnie odpowiedź zwinięta do właściwej formy: x=π+ |
| kπ, k∊C |
| | 3 | |
1 maj 23:49
Saizou : a no tak xd
1 maj 23:51
2 maj 00:20
Janek191:
cos 2x + cos x = 0
2 cos
2 x − 1 + cos x = 0
2 cos
2 x + cos x − 1 = 0
t = cos x
2 t
2 + t − 1 = 0 Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
√Δ = 3
| | − 1 − 3 | | − 1 + 3 | |
t1 = |
| = − 1 t2 = |
| = 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
wiec
cos x = − 1 lub cos x = 0,5
| | π | | π | |
x = π + 2π*k lub x = − |
| + 2π*k lub x = |
| + 2π*k , k −dowolna liczba |
| | 3 | | 3 | |
całkowita
2 maj 06:18