Oblicz promień okręgu wpisanego.
Michał: Dwa boki trójkąta mają długość 12 i 3, a kąt miedzy nimi jest równy 120 stopni. Oblicz
−pole trójkąta
−promień okręgu opisanego na tym trójkącie
−promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
Polę obliczyłem − 9
√3, promień okręgu opisanego też − 3
√7, natomiast mam problem z
promieniem okręgu wpisanego, z góry dziękuję za pomoc

.
Janek191:
Lub
| | √3 | |
P = 0,5 a*b*sin α = 0,5*12*3 *sin 120o = 18*cos 30o = 18* |
| = 9√3 |
| | 2 | |
======================================================
Z tw. cosinusów mamy
c
2 = a
2 + b
2 − 2a*b*cos 120
o = 12
2 + 3
2 − 2*12*3*( − sin 30
o) =
= 144 + 9 − 72*( − 0,5) = 153 + 36 = 189
c =
√189 ≈ 13,75
Promień okręgu opisanego na tym Δ
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
| | 12*3*√189 | | √189 | | 189 | |
R = |
| = |
| = √ |
| = √63 = 3√7 ≈ 7,9 |
| | 4*9√3 | | √3 | | 3 | |
======================================
Promień okręgu wpisanego
P = 0,5 r*L
2 P = r*L
| | 2*9√3 | | 18√3 | | 18√3 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| | 12 + 3 + √189 | | 15 + √189 | | 15 + 3√21 | |
===============