Interpretacja
mega0210: Pod jakim kątem krzywa y=lnx−1 przecina oś OX
1 maj 23:18
Maslanek: Niech f(x)=lnx−1
Punkt przecięcia f z OX, to: 0=lnx−1⇒lnx=1⇒x=e
| | 1 | |
Czyli styczna do f w punkcie x=e, ma współczynnik kierunkowy f'(e)= |
| . |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem tgα= |
| i α=arctg( |
| ) |
| | e | | e | |
1 maj 23:21
mega0210: ale tu nie chodzi o kąt jaki tworzy styczna do tej linii
tylko kąt który tworzy wykres z osią OX
metodologia z zajęć rozwiązywania zadań tego typu
f'(x)=1/x
f'(0)=1/0 − symbol nieoznaczony i tu mam problem
1 maj 23:28
Maslanek: A to nie byłaby czasem oś OY?
I styczna jest równoległa do osi OY − wtedy jej nie przecina
1 maj 23:39
mega0210: nie no mam w zadaniu os OX
chociaż to są zadania pisane ręcznie przez prowadzącego, więc mógł się machnąć
a w przypadku oś Oy
dlaczego masz O+
1 maj 23:51
Maslanek: Dziedzina ^^
1 maj 23:52
mega0210: zwracam honor
ale wracając do meritum
jak to rozgryźć
1 maj 23:54
Maslanek: Dla mnie to jest styczna...
1 maj 23:56
Janek191:
f(x) = 0 ⇔ ln x − 1 = 0 ⇔ ln x = 1 ⇔ x = e ≈ 2, 7182
| | 1 | | 1 | |
tg α = f'( e) = |
| ≈ |
| ≈ 0,3679 |
| | e | | 2,7182 | |
Z tablic α ≈ 20
o10'
==================
2 maj 05:43