OMOCY
Julka ;) :) ;*: dla jakich wartości parametru m równanie mx2 + (2m +1)x +m −1=0 ma dwa rozne pierwiastki
dodatnie odpowiedz do zadania; m e(−1/8;0)
pomocy prosze o lapatologiczne powiedzenie mi co robie zle
zal.
m=/=0
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2>0
Δ=4m2 + 4m + 1 −4m2 +4m>0
m>−1/8
x1*x2>0
m(m−1)>0 m2−m>0 Δ=1 m1=0 m2=1
x1+x2>0
−(2m+1)(m)>0 −2m2 − 1m > 0 Δ=1 m3=0 m4=−1/2
1 maj 21:39
Julka ;) :) ;*: pomocy
1 maj 21:42
Julka ;) :) ;*: I need help...
1 maj 21:47
Julka ;) :) ;*: POMOCY
1 maj 22:05
zawodus: przecież masz wszystkie warunki ładnie napisane
1 maj 22:06
xyz: Wszystko dobrze rozwiązywałaś tylko niepotrzebnie na koniec kombinujesz tzn.
takie nierówności kwadratowe proste z dwoma pierwiastkami rozwiązuje się tak:
x(x−1) < 0
x ∊ (0, 1)
============
(m−4)(m−7) < 0
m∊(4, 7)
=================
(10 − m)(m − 51)< 0
(m−10)(m−51) > 0
m∊(−
∞, 10)∪(51, +
∞)
==================
Rozumiesz o co chodzi?

Cała zabawa polega na tym żeby przy x był zawsze znak dodatni i przed nawiasami była liczba
dodatnia. Na przykład tutaj:
(x−10)(x − 7) < 0
Natomiast jak mamy tak >>> −3(x−7)(x−9) < 0
trzeba doprowadzić do takiej formy >>> 3(x−7)(x−9) < 0
Czyli jak mamy przed wszystkimi x−ksami liczby dodatnie i przed nawiasami jest liczba dodatnia
to:
jak jest nierówność "<" będzie przedział zamknięty a jak ">" otwarty
(x−9)(x−8) < 0 czyli x∊(8, 9) bo znak "<"
(m − 11)(m − 1/2) > 0 czyli m∊(−
∞, 1/2)∪(11, +
∞) bo znak ">"
1 maj 22:09
Piotr:
dobrze masz. czesc wpolna przedzialow.
1 maj 22:10
xyz: tam się wkradł błąd. powinno być tak:
trzeba doprowadzić do takiej formy >>> 3(x−7)(x−9) > 0
1 maj 22:10
Piotr:
nie 'trzeba' a mozna
1 maj 22:11