2sin2x−2sin2xcosx=1−cosx w przedziale <0, 2pi>
z jedynki tryg:
2sin2x−2sin2xcosx=1−cosx
2(1−cos2x) −2 (1−cos2x)cosx=1−cosx
2−2cos2x −2cosx+2cos3x = 1−cosx
2cos3x −2cos2x +1 − cosx=0
2cos2x(cosx−1) − (cosx−1)=0
(2cos2x −1)(cosx−1)=0
cos2x = 0,5 v cosx=1
| √2 | √2 | |||
cosx= | v cosx= − | v cosx = 1 | ||
| 2 | 2 |
| 7 | 1 | |||
cos( | π) = cos( | π), | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
cosx=1 lub sin2x= | ||
| 2 |
| √2 | √2 | |||
x=0 lub x=2π lub sinx= | lub sin x=− | ⇔ | ||
| 2 | 2 |
| π | 3 | π | 3 | |||||
x=0 lub x=2π lub x= | lub x= | π lub x= | +π lub x= | π+π | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| π | 3 | 5 | 7 | |||||
x∊{0,2π, | , | π, | π, | π} | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
Ja wole prostszą metodę ale ok.. wykres pomocniczy