Proszę o pomoc, moja odległość między patyczkami, paliczkami wyniosła 15 cm.
zimitka: Temat zadana: Długość sznurka
Przygotowanie ćwiczenia:
Przygotuj dwa drewniane patyczki (mogą być bambusowe lub patyczki do szaszłyków) o minimalnej
długości 20cm i sznurek (może być też np. łańcuszek).
Cel ćwiczeni:
Wbij patyczki w jakieś podłoże (np. styropian) i przywiąż do nich sznurek na wysokości 14,5cm
(tak jak na rysunku) w taki sposób, aby sznurek zwisał 1,5cm nad podłożem.
a. Zmierz odległość między palikami.
b. Zakładając, że krzywa jest parabolą (założenie parabolicznego kształtu jest tylko
przybliżeniem), wyznacz jej równanie i na tej podstawie oblicz odległość pomiędzy patyczkami.
c. Porównaj wyniki i oblicz błąd przybliżenia rzeczywistej odległości między patyczkami
(zmierzonej) i obliczonej równaniem z punktu "b".
1 maj 21:23
Maslanek: Ustalmy środek układu współrzędnych tuż nad wierzchołkiem.
| | 3 | |
Tj. wierzchołek paraboli znajduje się w punkcie W=(0, |
| ) |
| | 2 | |
| | 3 | |
Wtedy też równanie paraboli: y=ax2+ |
| |
| | 2 | |
Pozostaje wyznaczyć wartość a lub umiejętnie się jej pozbyć

Do wyznaczenia potrzebujemy jakiegoś punktu należącego do paraboli.
1 maj 21:41
Maslanek: Tzn. tuż pod wierzchołkiem (razem z podłożem)
1 maj 21:42
zimitka: Ale parabola jest nad osią x? i przecina się tylko w punkcie W=(0; 3/2)
2 maj 13:57
zimitka: b= 0 tak?
a nasza odległość pomiędzy patyczkami to co?
2 maj 13:58