Równanie z parametrem
Bartek: Dla jakich wartości parametrów p równanie 3
2x+(3p−2)*3
x+(p+2) = 0 ma dwa rozwiązania ?
Bardzo proszę o pomoc. Trochę się w tym zgubiłem

Z góry dzięki
1 maj 21:09
xyz: Zastosuj podstawienie t = 3x
otrzymasz równanie kwadratowe i się zastanów jak równanie kwadratowe wpływa na równanie
wykładnicze w oparciu o wzory Viete'a, deltę itd.
1 maj 21:58
Bartek: Noo już wcześniej się zorientowałem że trzeba tu zastosować zmienną pomocniczą i założenie że
Δ≥0 tylko co dalej? Bo liczę z delty prim że p=2 i z założenia że p∊<2,∞) i nie wiem jak dalej
to wykonać ; /
1 maj 22:05
xyz: Najpierw myślimy.
Jeżeli funkcja kwadratowa ze zmienną t ma jedno rozwiązanie to ile rozwiązań ma wykładnicza?
Też jedno. Dlaczego?
Bo t = 3x
Funkcja y = 3x jest wykładnicza i różnowartościowa. Oznacza to, że dla każdego argumentu
przyjmuje tylko jedną wartość, czyli:
Dla dowolnego jakiegoś t1 będzie tylko jedna taka liczba 3x, będzie po prostu jedno
rozwiązanie.
W zadaniu mamy wskazać takie przypadki, gdzie funkcja wykładnicza ma dwa rozwiązania.
Wniosek: Funkcja kwadratowa musi mieć dwa rozwiązania.
1 maj 22:13