matematykaszkolna.pl
Równanie z parametrem Bartek: Dla jakich wartości parametrów p równanie 32x+(3p−2)*3x+(p+2) = 0 ma dwa rozwiązania ? Bardzo proszę o pomoc. Trochę się w tym zgubiłem Z góry dzięki emotka
1 maj 21:09
xyz: Zastosuj podstawienie t = 3x otrzymasz równanie kwadratowe i się zastanów jak równanie kwadratowe wpływa na równanie wykładnicze w oparciu o wzory Viete'a, deltę itd.
1 maj 21:58
Bartek: Noo już wcześniej się zorientowałem że trzeba tu zastosować zmienną pomocniczą i założenie że Δ≥0 tylko co dalej? Bo liczę z delty prim że p=2 i z założenia że p∊<2,) i nie wiem jak dalej to wykonać ; /
1 maj 22:05
xyz: Najpierw myślimy. Jeżeli funkcja kwadratowa ze zmienną t ma jedno rozwiązanie to ile rozwiązań ma wykładnicza? Też jedno. Dlaczego? Bo t = 3x Funkcja y = 3x jest wykładnicza i różnowartościowa. Oznacza to, że dla każdego argumentu przyjmuje tylko jedną wartość, czyli: Dla dowolnego jakiegoś t1 będzie tylko jedna taka liczba 3x, będzie po prostu jedno rozwiązanie. W zadaniu mamy wskazać takie przypadki, gdzie funkcja wykładnicza ma dwa rozwiązania. Wniosek: Funkcja kwadratowa musi mieć dwa rozwiązania.
1 maj 22:13