MOŻE MI KTOS POMUC
ABC: boki trójkąta ABC mają długość 10 cm, 17 cm 21cm. Oblicz a) pole trójkąta ABC b)długość
promienia okregu opisanego na tym trójkącie c)długość promienia wpisanego w ten trujkąt
d) sinus najwiekszego kąta w trójkącie ABC
1 maj 21:06
Mila:
a) Pole trójkąta ze wzoru Herona
| | 10+17+21 | |
p= |
| =24 polowa obwodu Δ |
| | 2 | |
P=
√24*(24−10)*(24−17)*(24−21=84
b) promień okręgu wpisanego
P=p*r
84=24*r
dokończysz?
1 maj 21:16
ABC: NADAL TO DLA MNIE MAGIA I TO CZARNA
1 maj 21:19
5-latek: WItam jeszce raz
Milu
Nawet CI sie nie chce zajrzec do wzorow (tylko pomóc
1 maj 21:20
ABC: ZAGLADAŁAM NIE RAZ DLA MNIE TO NAPRAWDE NIE DO POJECIA
1 maj 21:21
Mila:
d)
Największy kąt lezy naprzeciw najdłuższego boku
z tw. sinusów :
podstawiasz po obliczeniu R w punkcie (c)
1 maj 21:23
Mila:
a) wzór Herona, podstawiłam dane do wzoru
b) masz wzór na pole Δ
P=p*r
p− połowa obwodu Δ, r− promień okręgu wpisanego.
punkt (c) weź kalkulator i wykonaj rachunki, w czym problem?
1 maj 21:26
5-latek: To wobec tego masz wielki i to bardzo wielki problem
masz dane boki wiec mozesz policzyc pole ze wzoru herona (tak jak napisala Mila
Napisz tu ten wzor
1 maj 21:26