Janek191:
Obliczamy wyznacznik macierzy C
det C = 1*4*(−4) +0*0*1 + (−3)*(−4)*2 − 1*4*2 − (−3)*0*(−4) − (−4)*0*1 = −16 + 24 − 8 = 0
Ta macierz nie ma macierzy odwrotnej bo det C = 0.
−−−−−−−−−−
Obliczamy wyznacznik macierzy A
det A = 3*(−2)*2 + 0*0*4 + 1*(−1)*1 − 4*(−2)*1 − 1*0*2 − (−1)*0*3 = − 12 − 1 + 8 = − 5 ≠ 0
Macierz odwrotna istnieje.
Tworzymy macierz minorów [ M
ik] danej macierzy A,
np. M
11 otrzymujemy skreślając 1 wiersz i 1 kolumnę i obliczając det tego co pozostanie:
czyli M
11 = −2*2 − (−1)*0 = − 4
Analogicznie postępujemy z pozostałymi ośmioma minorami
M
12 − skreślamy 1 wiersz i 2 kolumnę
M
12 = 1*2 − 4*0 = 2
Analogicznie M
13 = 1*(−1) − 4*(−2) = 7
M
21 = 0*2 − (−1)*1 = 1
M
22 = 3*2 − 4*1 = 2
M
23 = 3*(−1) − 4*0 = − 3
M
31 = 0*0 − (−2)*1 = 2
M
32 = 3*0 − 1*1 = − 1
M
33 = 3*(−2) − 1*0 = − 6
Mamy macierz minorów
I − 4 2 7 I
I 1 2 − 3 I = [ M
ik ]
I 2 − 1 − 6 I
Teraz otrzymujemy macierz dopełnień algebraicznych [ A
ik] mnożąc kolejno wszystkie minory
macierzy [ M
ik] przez (−1)
i + k , gdzie i jest wskaźnikiem wiersza, a k jest
wskaźnikiem kolumny.
Np. A
11 = (−1)
1 + 1 *(−4) = − 4
A
12 = (−1)
1+2*2 = − 2
A
13 = (−1)
1+3*7 = 7
oraz A
21 = − 1 A
22 = 2 A
23 = 3
A
31 = 2 A
32 = 1 A
33 = − 6
Mamy więc
I − 4 − 2 7 I
I − 1 2 3 I = [ A
ik ]
I 2 1 − 6 I
Teraz transponujemy tę macierz i otrzymujemy macierz dołączoną A
D macierzy A :
I − 4 − 1 2 I
I − 2 2 1 I = A
D = [A
ik]
T
I 7 3 − 6 I
Macierz odwrotną A
−1 otrzymamy mnożąc macierz dołączoną przez odwrotność wyznacznika, czyli
zatem
I
45 15 −
25 I
A
−1 = I
25 −
25 −
15 I − macierz odwrotna do macierzy A
I −
75 −
35 65 I
A*A
−1 = I
gdzie
I 1 0 0 I
I = I 0 1 0 I macierz jednostkowa
I 0 0 1 I
Renata: Dziękuje Janek191

5−Latek, nie wiedziałam np. że jak wyznacznik wynosi 0 to nie można obliczyć macierzy
odwrotnej.
Nie umiałam do końca policzyć tego ale wyznacznik wiedziałam.
W każdym razie nie chcę nikogo zamęczać, po prostu potrzebuje pomocy