Cześć wspólna
Anuśka: Skąd mam wiedzieć kiedy mam napisać część wspólną a kiedy sumę?
1 maj 20:31
zawodus: zależy od zadania
1 maj 20:31
Anuśka: Mógłbyś mniewięcej powiedzieć w jakich zadaniach stosujemy sumę a w jakich część wspólna?
Proooszę
1 maj 20:35
WueR:
Nikt nie odpowie na to pytanie, bo nie niesie ono zadnej merytorycznej tresci. W ogole nie
wiadomo, o co pytasz.
1 maj 20:40
Dziadek Mróz:

Dla przykładu na rysunku
A = (−
∞, −3>
B = <−5, 4)
Suma A ∪ B = (−
∞, 4)
Cz. wspólna A ∩ B = <−5, −3>
1 maj 20:53
Dziadek Mróz:

Gdybyś miała funkcję o wielu miejscach zerowych i miała określić jakie przedziały są większe od
0 to tu wchodzi suma przedziałów.
f(x) = −x
3 + x
2 + 2x
x ∊ (x
1, x
2) ∪ (x
3, +
∞)
1 maj 21:00
Dziadek Mróz:
mniejsze od 1, zapomniałem zmienić podczas myślenia
1 maj 21:01
Dziadek Mróz:

Dwie funkcje i poszukać wspólnych przedziałów dla wartości mniejszej od 0
f(x) = x
2 + 3x
g(x) = −x
2 + x + 2
f(x) < 0
x
2 + 3x < 0
x ∊ (f
1, f
2)
g(x) < 0
−x
2 + x + 2 < 0
x ∊ (−
∞, g
1) ∪ (g
2, +
∞)
(f(x) < 0) ∩ (g(x) < 0) = (z
1, z
2)
1 maj 21:06
Dziadek Mróz:
Oj przepraszam, znowu się zajechałem
(f(x) < 0) ∩ (g(x) < 0) = (z, g1)
1 maj 21:08