Rachunek prawdopodobieństwa
Marcin: Witam.
Mam mały problem z zadaniem:
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, . . . , 50} losujemy liczbę i oznaczamy ją przez n .
Obliczyć prawdopodobieństwo, że liczba (n2 + 1) jest podzielna przez 5.
Pomoże ktoś?
1 maj 20:19
ICSP: n2 + 1 ma być podzielne przez 5 czyli n2 ma z dzielenia przez 5 dawać resztę 4. Takie liczby
będą w postaci :
5k + 2 lub 5k+ 3 dla całkowitego k
Wystarczy wybrać z podanego wyżej zbioru liczby które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2 lub
3
1 maj 20:24
Marcin: n2+1 ma być podzielne przez 5
1 maj 20:30
Marcin: I dzięki za pomoc
1 maj 20:35
Mila:
Zbadaj reszty z dzielenia kwadratów liczb naturalnych przez 5 .
1
2=1 reszta 1
2
2=4 reszta 4
3
2=9 reszta 4
4
2=16 reszta 1
5
2=25 reszta 0
6
2=36 reszta 1
7
2=49 reszta 4
8
2=64 reszta 4
9
2=81 reszta1
10
2=100 reszta 0
A− wylosowano taką liczbę n, że n
2+1 jest podzielne przez 5
Zatem ze zbioru {1,2,...50} odpowiadają nam takie n dla których reszta z dzielenia kwadratu
danej liczby wynosi 4.
2,12,22,32,42
3,13,23,33,43,
7,17,27,37,47
8,18,28,38,48
1 maj 20:40
muflon: 20/50
1 maj 20:44